Prilagođavanje prehrambenih sistema klimatskim promenama

Foto-ilustracija: Pixabay (andreas160578)

U Kongresnom centru Master u Novom Sadu, povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, u a u okviru 90. Poljoprivrednog sajma, održan je Nacionalni dijalog o transformaciji prehrambenih sistema u Srbiji.

Dijalog je organizovan u saradnji Organizacije za hranu i poljoprivredu – FAO, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Nacionalne asocijacije Serbia Organika.

Panelu je prisustvovala Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kroz dijalog su promovisane mere i aktivnosti koje se tiču agroekologije, lokalne proizvodnje hrane, očuvanja autohtonih sorti biljaka i podrške poljoprivrednicima u primeni održivih praksi. Istaknuto je da je važno uspostaviti ravnotežu između poljoprivredne proizvodnje i očuvanja prirodnih resursa, kako bi se osigurala održivu budućnost za sve.

Pročitajte još:

Pored toga, govorilo se i o neophodnosti prilagođavanja prehrambenih sistema klimatskim promenama.

Posebna pažnja posvećena je značaju organske proizvodnje, koja promoviše održivost i zaštitu biodiverziteta. Diskutovalo se i o važnosti očuvanja zemljišta kao resursa za poljoprivredu ali i o uticaju upotrebe pesticida na biodiverzitet, pri čemu su predstavljeni izazovi i prilike za očuvanje životinjskih i biljnih vrsta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti