Elektroenergetski sistem spreman da odgovori zahtevima Srbije, regiona i Evrope

Foto-ilustracija: Pixabay (torstensimon)

Energetska kriza ne posustaje, Evropa, koja se oslanjala na ruske energente je na klackalici između ograničenih izvora snabdevanja i rasta potrošnje energije. Kako prevazići te energetske izazove, sprečiti nestašice a istovremeno obezbediti čistu energiju iz obnovljivih izvora, glavne su teme energetske konferencije na Zlatiboru. Predsednik CIGRE Srbija, Nebojša Petrović ističe da je elektroenergetski sistem sa stanovišta prenosne mreže spreman i u sadašnjem trenutku, a i u razvojnim planovima da odgovori svim zahtevima i Srbije, regiona i Evrope.

CIGRE Srbija, jedan je od 68 nacionalnih komiteta „Međunarodnih saveta za velike električne mreže“ osnovanog 1921. godine sa sedištem u Parizu. Veliki broj stručnjaka iz Srbije, regiona, EU  koji se bave proizvodnjom i distribucijom električne energije ponudiće rešenja za izlazak iz energetske krize uz zaštitu životne sredine, pre svega povećanje kapaciteta udela obnovljive energije.

Nebojša Petrović navodi da je Srbija deo interkonekcije kontinentalne Evrope i da s tog stanovišta sve analize koje se rade za elektroenertetski sistem uvažavaju uticaj interkonekcije.

,,Tu su tehnički i tržišni aspekti koji u tehničkom delu obuhvataju regulaciju frekvencije što je izuzetno važno, inerciju, odnosno stabilnost, moguće havarije koje sada zavise od klimatskih promena. Sve to utiče na pojedinačne sisteme, a rad u interkonekciji i njeno povezivanje praktično omogućava da se prođe s minimalnim posledicama. S tržišnih aspekata, najvažnija stvar regulacije, cena električne energije ima direktnih uticaja na integraciju obnovljivih izvora“, objašnjava Petrović.

Pročitajte još:

Najvažniji dalekovodni koridori za Srbiju

Evropska unija insistira na gradnji novih dalekovoda za prenos struje.

Petrović ističe da je, pored Balkankog i Panevropskog dalekovodnog koridora, za Srbiju veoma važan Centralnobalkansi koridor koji je veza zapad-istok, od BiH preko Vardišta, Kraljeva, Kruševca i Niša do Bugarske.

,,Izuzetno važan za Srbiju. On je koridor deonica 400 kilovatnih voda i za Srbiju i za Evropu. Zatim, izuzetno važan `Beogrid`, pored zatvaranja 400 kilovatnog prstena oko Beograda. To je nadogradnja, odnosno veza ka Rumuniji i podrška industriji i razvoju privrede u Vojvodini ka delu centralne Srbije“, ističe direktor CIGRE Srbija.

Dodaje da je Panonski koridor veza ka Mađarskoj, Rumuniji, a da je u planu izgradnja koridora Sombor-Ernestinovo ka Hrvatskoj.

,,Kada se sve to sagleda vidite da je elektroenergetski sistem Srbije sa sanovišta prenosne mreže spreman i u sadašnjem trenutku, a i u razvojnim planovima da odgovori svim zahtevima i Srbije, regiona i Evrope“, naglašava Petrović.

Šta je potrebno za više struje iz obnovljivih izvora

Foto-ilustracija: Pixabay (ELG21)

U svim prezentacijma akcenat se stavlja na povećanje udela obnovljive energije.

Petrović ukazuje da je važno da svaki energetski subjekt, vetro-elektrane i solarne preuzme svoj deo odgovornosti za siguran i stabilan rad elektroenergetskog sistema.

,,To znači da ukoliko analize adekvatnosti pokažu da će morati da se rade skladišta koja će obezbediti deo regulacije sistema. To direktno znači povećanje obnovljivih varijabilnih izvora u elektroenergetskom sistemu Srbije i njihov siguran rad“, zaključuje Petrović.

Konfereciju na Zlatiboru prati i tehnička izložba „CIGRE EXPO 2023.“, na kojoj će elktroindustrija i proizvođači elektro opreme i praktično prikazati najnovija dostignuća koja su uslov razvoja novih tekhnologija i zahtevaju postrojenja obnovljive energije.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti