Broj kupaca-proizvođača električne energije u stalnom porastu

Foto-ilustracija: Pixabay (Admiral Lebioda)

Koncept kupca-proizvođača prepoznat je od strane građana kao način da se obezbedi pristupačna i jeftinija energija, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i dodala da to pokazuje i stalni porast broja kupaca-proizvođača, koji je do sada premašio 1.300.

Na otvaranju konferencije „Prozjumeri–godinu dana posle’’, ministarka je istakla da su u sektoru kupaca-proizvođača rezultati odmah vidljivi, za razliku od velikih investicija, kako u proizvodne kapacitete, tako i u razvoj mreže, za koje je potrebno nekoliko godina da se realizuju.

Kako je precizirala, instalisana snaga elektrana koje pripadaju kupcima-proizvođačima dostigla je 15,7 MW, a samo u periodu nakon  formiranja nove vlade broj kupaca-proizvođača povećan je oko tri puta, a instalisana snaga uvećana za 2,5 puta.

Ministarka je dodala da najveći broj kupaca-proizvođača čine domaćinstva, oko hiljadu, da ima približno 300 industrijskih kupaca, a registrovana je i jedna stambena zajednica sa ovim statusom.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, prethodni period iskorišćen je i za dodatno unapređenje propisa u ovoj oblasti, na čemu će se i dalje raditi.

Izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije definisani su limiti za domaćinstva i ostale krajnje kupce na način koji će pomiriti interese stabilnosti elektroenergetskog sistema i interese kupaca-proizvođača, navela je ministarka Đedović.

Ona je naglasila da novi propisi, između ostalog, treba da doprinesu optimizaciji investicija domaćinstava u skladu sa realnom godišnjom potrošnjom i podstaknu kupce-proizvođače da ne koriste električnu energiju za grejanje u periodima kada je ona najskuplja.

Foto-ilustracija: Pixabay (Colmkay)

Koncept kupca-proizvođača se orijentiše, pre svega, ka domaćinstvima i maloj privredi, dok će veliki industrijski potrošači imati mogućnost da samosnabdevanje ostvaruju kroz koncept aktivnog kupca, što će biti uređeno izmenama Zakona o energetici, koje treba da budu usvojene ove godine, objasnila je ministarka.

Prethodno je kroz izmene Zakona o PDV-u omogućeno da se od početka godine PDV ne obračunava na svu energiju koju kupci-proizvođači preuzmu od EPS-a, već samo na utrošenu energiju, rekla je ministarka i objasnila da su time kupci-proizvođači dobili povoljniji obračun poreza i niže račune.

Prema njenim rečima, postavljanje solarnih panela u domaćinstvima podržano je i kroz program subvencija za povećanje energetske efikasnosti za porodične kuće i stambene zgrade, koji Ministarstvo realizuje zajedno sa lokalnim samoupravama.

Ministarka Đedović je rekla da je u vreme energetske krize kupac-proizvođač jedan od odgovora na pitanja kako da proizvedemo više energije, da ta energija bude zelena i da bolje uskladimo proizvodnju i potrošnju energije.

Ona je ponovila da je koncept energetske samostalnosti upotrebom solarne energije koristan domaćinstvima i privredi, ali i državi, jer predstavlja jedno od oruđa da se veliki broj građana u budućnosti uključi u energetsku tranziciju.

Prema njenim rečima, da bi se omogućila integracija većih kapaciteta iz OIE, mora da se razvija i distributivna mreža kako bi mogla da podrži sve veći broj prozumera.

,,Svi kapaciteti koji se budu gradili iz OIE, bilo da je reč o velikim vetroelektranama, solarnim elektranama ili o elektranama koje postavljaju kupci-proizvođači, treba da doprinesu ostvarenju naših strateških ciljeva, a to su sigurno snabdevanje energijom po najnižoj ceni, veća energetska nezavisnost i zdravija životna sredina’’, zaključila je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti