Podrška poslovnih asocijacija u izradi regulatornog okvira u oblasti OIE

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

O regulatornom okviru za razvoj sektora OIE i učešću privrede u procesu energetske tranzicije razgovarali su Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, predstavnici Američke privredne komore (AmCham) u Srbiji, NALED-a, Saveta stranih investitora i Privredne komore Srbije.

Đedović je tom prilikom objasnila da je cilj izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije da obezbedimo uslove za integraciju novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz OIE, a da istovremeno imamo siguran rad elektroenergetskog sistema, što znači i sigurnost snabdevanja, navodi se u saopštenju.

“Predložena rešenja trebalo bi da reše problem velikog broja zahteva koji izaziva zabrinutost operatora sistema zbog fleksibilnosti, a da privreda istovremeno dobije predvidljiv i stimulativan zakonski okvir za ulaganje u zelenu energiju”, navela je ona.

Pročitajte još:

Predstavnici poslovnih asocijacija istakli su spremnost da osnaže dijalog i ponude kvalitetna rešenja u izradi regulatornog okvira u oblasti OIE, uz korišćenje iskustava drugih zemalja.

Takođe, oni su istakli značaj koji za kompanije ima ulaganje u sopstvene kapacitete iz OIE zbog usklađenosti sa propisima EU i ostvarivanja korporativnih standarda i ambicija za smanjenje ugljeničnog otiska.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti