Bezbednost hrane je strateško pitanje

Foto-ilustracija: Pixabay (congerdesign)

U Privrednoj komori Srbije (PKS) održana je prva debata u okviru projekta Grow up – snaga zemlje, posvećena poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Govoreći o izazovima i šansama za srpsku poljoprivredu, Marko Čadež, predsednik PKS, ukazuje živimo u vremenu kada je bezbednost hrane strateško pitanje od nacionalnog značaja, kao i da je suštinki važan fer odnos i dijalog privrede i države.

„Ono što je nama od izuzetnog značaja jeste da imamo konstruktivan i otvoren dijalog između privrede i države. Pitanje bezbednosti hrane je nacionalno pitanje. Dve stvari su nam važne, a to su aktuelni problemi, ali i da vidimo kako da podstaknemo razvojne šanse koje do sada nismo mogli da podržimo. Jedno je naravno tehnologija. To je veliko pitanje, što zbog globalnog ekonomsko strateškog aspekta, što zbog zbog položaja na kom se nalazimo“, istakao je Čadež.

Kao zemlja, po njegovim rečima, moramo da jačamo prerađivačku industriju i da je razvijamo. „U proteklim godinama, imali smo veliki broj inicijativa koje ste vi, (privreda) poslali Ministarstvu poljoprivrede. U nekim godinama je bilo prihvaćeno polovina, nekad trećina“, podseća Čadež.

Pročitajte još:

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković  zahvalna je PKS na organizaciji skupa i ideji da se u formi debate i dijaloga priča o poljoprivredi, kako bi pokazali na pravi kako je Srbija krenula velikim iskorakom napred.

Kako je objasnila, projekat Grow up – snaga zemlje će predstaviti poljoprivredu i sve ono što smo pokrenuli, što je jako bitno.

„Mali poljoprivrednici će imati benefite tako što će administrativni poslovi ubuduće biti brži, operativniji i transparentniji. Moći će da dobiju sredstva koja su opredeljena budžetom za ovu godinu u ovoj godini’’, objasnila je ministarka govoreći o novom sistemu eAgrar.

Poljoprivrednici će svojim registrom upravljati sami, i u svakom trenutku će imati uvid u svoje stanje, rekla je Tanasković. Dodala da će morati da se isprave sve nepravilnosti, kako bi, kaže ona, ubuduće imali tačnu bazu.

„Na taj način ćemo teritorijalno pogađati šta kom regionu u Srbiji nedostaje“, rekla je Tanasković.

Direktor instituta za informacione tehnologije biosistema Biosens Vladimir Crnojević kaže da je njihova misija da podrže transformaciju, te da je to „nešto što je potpuno izvesno da će se dogoditi u Srbiji“. Crnojević je takođe dodao da Srbija mora da iskoristi kapacitete informacionih tehnologija kako bi unapredila svoje sisteme i išla u korak sa svetom.

Skup u PKS okupio je skoro 200 učesnika – eksperata, predstavnika kompanija, institucija, poslovnih asocijacija. U okviru projekta Grow up – snaga zemlje, biće održano još pet regionalnih debata širom Srbije – o stočarstvu, ratarstvu, voćarstvu, povrtarstvu i organskoj proizvodnji.

Izvor: PKS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti