Tanasković: Počele prijave za premiju za mleko, do kraja nedelje i za davanja po hektaru

Foto-ilustracija: Pixabay

Javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal preko eAgrara raspisan je 3. aprila, Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavila je da će u petak biti raspisan i Javni poziv za davanja po hektaru.

„Subvencija za mleko za prvi kvartal počinju 3. i trajaće do 18.aprila. Mislim da je to jako bitna stvar, to je prva subvencija koju puštamo kroz eAgrar. Nadam se da će biti uspešno završena“, izjavila je ministarka Tanasković, navodi se na sajtu Ministarstva.

Ona je objasnila da se prijave za premiju za mleko, kao i do sada, podnose preko mlekara, a postoji i mogućnost neposrednog prijavljivanja primarnih proizvođača.

Ministarka Tanasković je poželela sreću administraciji i poljoprivrednicima, i navela da se sa jučerašnjim danom na eAgrar, odnosno u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) prijavilo više od 220.000 poljoprivrednika, i istakla da su to uglavnom stočari koji se bave mlečnim govedarstvom.

Ona je najavila i da će u četvrtak na sednici Vlade Republike Srbije biti usvojena nova uredba, koja će omogućiti da se za davanja po hektaru prijave svi poljoprivrednici koji su registrovali gazdinstvo do 31. marta ove godine.

Prethodno je bilo propisano da za ovu vrstu subvencija u 2023. godini mogu konkurisati poljoprivredna gazdinstva koja su bila registrovana do septembra 2022. godine.

Pročitajte još:

„Do sada su poljoprivrednici dobijali po hektaru sa upisom na septembar prethodne godine, mi smo to sada pomerili kako bi mogao veći opseg poljoprivrednika da dobije subvenciju“, naglasila je Tanasković.

Sva poljoprivredna gazdinstva koja su prijavljena sa 31. martom, će moći da se prijave za subvenciju po hektaru, koja iznosi ukupno 9.000 dinara – 6.000  dinara plus 3.000 dinara regres za gorivo.

Tanasković je navela da će javni poziv za tu subvenciju krenuti u petak i trajaće 40 dana, kako bi poljoprivrednici mogli da se prijave.

„Ovo je da bi bio obuhvaćen veći opseg poljoprivrednika i da se ne bi zatvorila baza sa septembrom prošle godine, već da bi u duhu eAgrara, to bilo sa 31.martom ove godine. To je jako bitna stvar“, kazala je Tanasković.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti