U obalnim vodama do 100 puta više mikroplastike nego pre šest godina

Foto-ilustracija: Pixabay (giogio55)

Mikroplastika se nalazi svuda oko nas, u zemljištu, vodi, pa čak i ljudskom organizmu. I često ostanemo zapanjeni kada čujemo gde je sve pronađena, a izgleda da će je biti sve više i više. 

Prema najnovijim istraživanjima mikroplastike sve više ima rekama. Zahvaljući članovima tri veslačka tima koji su prikupljali uzorke vode tokom učešća na trci dugoj 2.000 milja, naučnici su došli do saznanja da je zagađenje mikroplastikom u britanskim obalnim vodama 100 puta veće nego pre šest godina.

Naučnici koji su proučavali uzorkovanu vodu otkrili su da je nivo mikroplastike u vodi do 100 puta veća od nivoa koju su pokazali podaci koje je prikupio Centar za životnu sredinu, ribarstvo i nauku o akvakulturi (Cefas) 2017. godine.

Pročitajte još:

Zagađenje voda jedan je od najvećih izazova naše generacije. Oprema korišćena za prikupljanje podataka omogućila nam je da uhvatimo mnogo manje čestice – tako da smo dobili tačniju sliku o tome gde je i koliko je mikroplastike. Vremenom će značajno poboljšati naše razumevanje izazovnog problema mikroplastike u našoj vodi”, objasnila je dr Fej Koučer.

U mikroplastiku spada svaki komad plastike manji od pet milimetara kao što su vlakna od odeće, perlice, plastične granule i komadići polomljene plastike. Za mikroplastiku se govori da su to sitne „mrlje“ koje se kreću u vodenim površinama i značajno mogu da naštete vodenom ekosistemu, jer ih je teško pratiti, a samim tim i ukloniti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti