Pranje sintetičke tkanine u veš mašini oslobađa značajne količine mikroplastike

Foto-ilustracija: Pixabay (StockSnap)

Mikroplastika predstavlja veliki izvor zagađenja, naročito mora i okeana, koja nastaje usled velike količine plastičnog otpada koji završava u njima.

Naučnim istraživanjem otkriveno je da pranje sintetičke tkanine u veš mašini u značajnoj meri doprinosi ovakvoj vrsti zagađenja, dok se ručnim pranjem mikroplastika oslobađa u manjoj količini.

Plastična vlakna, kao što su poliester i najlon, pranjem tkanine završavaju u otpadnim vodama i životnoj sredini.

Istraživanje koje je rađeno na tkanini izrađenoj od 100 odsto poliestera, pokazalo je da je ručnim pranjem oslobođeno oko 1.800 komada mikroplastike, dok je pranjem u mašini za veš ispušteno oko 23.700 komada. U narednoj fazi istraživanja dodat je deterdžent, a veš je pran na dasci za pranje, što je povećalo količinu oslobođene mikroplastike, ali ne u meri u kojoj je tokom korišćenja mašine za veš.

Pročitajte još:

Takođe, otkriveno je da vrsta deterdženta, temperatura, vreme pranja i količina utrošene vode ne doprinose značajno povećanju ili smanjenu količine mikroplastike koja se ispušta.

Tim ljudi koji je radio na istraživanju kaže da će ovi rezultati pomoći u saznavanju izvora zagađenja mikroplastikom koja završava u životnoj sredini, ali i da će biti od značaja u pronalaženju ,,zelenijih’’ metoda za pranje tkanina.

Prema podacima Svetske fondacije za prirodu (WWF), čak ukoliko ne bi ni jedan komad plastike više završio u morima i okeanima, sa postojećom količinom, mikroplastika će se do 2050. godine više nego udvostručiti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti