Mikroplastika u okeanima se može pratiti iz svemira?

Foto-ilustracija: Pixabay (giogio55)

U svakom segmentu ljudskog života pojavljuje se mikroplastika. Osim što sve više zagađuje vodeni sistem, naučnici godinama unazad upozoravaju da je otkrivena i u ljudskoj krvi. Kako bi se tome stalo na put, istraživači sa Univerziteta u Mičigenu otkrili su nove informacije o tehnici koja bi mogla da „prati i primeti“ mikroplastiku iz svemira.

Za mikroplastiku se govori da su to sitne „mrlje“ koje se kreću u okeanima i značajno mogu da naštete vodenom ekosistemu, jer ih je teško pratiti, a time i očistiti okeane od iste. Međutim, otkriće iz 2021. godine donelo je nadu da bi sateliti mogli da daju okvire gde ona ulazi u vodu, kako se kreće i gde se skuplja, što bi dalje pomoglo da se vodene površine čiste, a čak bi moglo da služi kao prevencija kako ne bi završila u vodenom ekosistemu.

Pročitajte još:

Tim istraživača otkrio je na osnovu podataka koji su snimljeni preko satelita „Ciclone Global Navigation Satellite Sistem (CIGNSS)“, da se na istom prikazuju manje hrapave površine, odnosno mesta gde ima manje talasa, i da se pretpostavlja da se tu sakuplja mikroplastika. Međutim, te 2021. godine, istraživači nisu bili sigurni da li su tamo gde ima manje talasa, zapravo mesta u kojima ima mikroplastike.

S druge strane, novo objavljeno istraživanje pokazalo je da ipak talasne aktivnosti nisu uzrokovane samo plastikom, već površinski aktivnim materijama — sapunastim ili uljnim jedinjenjima koja se često oslobađaju zajedno sa mikroplastikom i koja putuju i skupljaju se na slične načine kada se nalaze u vodi.

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu tvrde da bi ovaj način praćenja pomoću satelita bio veliko poboljšanje u odnosu na trenutne metode praćenja. Oni ističu da svakako treba razumeti i ograničenja koja postoje kada su u pitanju sateliti, ali da je ovo otkriće važan korak prema cilju da se unapredi alat kojim bi se sprečilo širenje plastike u vodama. Zato istraživači trenutno sprovode eksperimente, kako bi bolje razumeli odnos mikroplastike i okeana.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti