Novi naftovod između Mađarske i Srbije gradiće se u dužini većoj od 100 kilometara

Foto-ilustracija: Pixabay

Na važnost saradnje Srbije i Mađarske i na sve bolje ekonomske i političke odnose dveju zemalja, ukazao je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović.

Ukupna trgovinska razmena dveju zemalja u prva tri meseca ove godine iznosila 824 miliona evra sa suficitom na našoj strani, dok je izvoz iznosio 433 miliona evra, sa rastom većim od 25 odsto, naveo je ministar Momirović na otvaranju Poslovnog foruma Srbija–Mađarska u Privrednoj komori Srbije (PKS), na kojem je učestvovalo 70 kompanija iz obe zemlje u okviru održavanja 13. zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske.

Najavio je i da će se sednica dveju vlada održati u junu ove godine.

Prema njegovim rečima, saradnja Srbije i Mađarske je izuzetno dobra, ali je naglasio i da je neophodno napraviti radikalne korake na modernizaciji graničnih prelaza kako bi građani obe zemlje videli dubinu tih odnosa i zajedničke ambicije Beograda i Budimpešte, navodi se na sajtu Vlade.

Pročitajte još:

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je naveo da nema energetske bezbednosti bez Srbije, kao što u Srbiji nema energetske bezbednosti bez Mađarske i istakao da su predstavnici Srbije i Mađarske usvojili nekoliko odluka koje će uticati na poboljšanje energetskog stanja u obe zemlje, a jedna od njih je i izgradnja naftovoda.

,,Biće izgrađen novi naftovod između Mađarske i Srbije, kod mesta Alđe u Mađarskoj i Novog Sada, u dužini većoj od 100 kilometara, a u saradnji mađarskog preduzeća „Mol’’ i srpskog „Transnafta“. Na zajedničkoj sednici dve vlade biće potpisana dokumenta o tome’’, najavio je Sijarto.

On je napomenuo da je dogovoreno i da mađarska kompanija „MVM’’ i srpska „Srbijagas“ osnuju zajedničko preduzeće, kao i da će Mađarska pomoći u modernizaciji elektromreže Srbije i potvrdio dogovor da Srbija skladišti gas u Mađarskoj.

Takođe, kako je dodao, postignut je i dogovor o rešavanju problema dugog čekanja na graničnim prelazima između Mađarske i Srbije.

Prema njegovim rečima, saglasili smo se da u okviru jednog velikog infrastrukturnog razvojnog projekta izgradimo novi, moderan granični prelaz na auto-putu, na graničnom prelazu Horgoš, koji je jedan od najprometnijih prelaza u regiji.

Sijarto je ukazao na to da će na prelazu Bački Breg biti olakšan teretni promet, dok će se jedan prelaz osposobiti za bolji prolaz putničkih autobusa.

Tokom srpsko-mađarskog foruma, prezentovani su investicioni i privredni potencijali Srbije i Mađarske, a zainteresovani privrednci imali su priliku i za pojedinačne sastanke.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti