Potrebno drastično smanjenje zagađenja u industrijama nafte i gasa

Foto-ilustracija: Pixabay (tudor-radu)

Industrije nafte i gasa moraju još da porade na sredstvima protiv zagađenja, kako bi drastično smanjile emisije gasova nastale prilikom njihove prerade i korišćenja sirovina, i kako bi države na globalnom nivou uspele da se približe svojim zadatim klimatskim i energetskim ciljevima.

S obzirom na predstojeću Konferenciju o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju u novembru, potrebno je prikupiti izveštaje o promenama i trenutnoj situaciji. Prema jednom takvom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA), industrije nafte i gasa proizvode oko 15 odsto emisije gasova staklene bašte.

Pročitajte još:

Podaci za 2022. godinu nam govore da su proizvodnja, transport, prerada i ostale radnje u industrijama nafte i gasa emitovale preko pet milijardi tona CO2. Ukoliko se želi postići cilj neto nulte emisije do 2050. godine, neminovno je smanjiti operacije ovih industrija do kraja ove decenije, a za taj poduhvat biće potrebno oko 600 milijardi dolara.

Izveštaj Međunarodne agencije za energitiku naglašava pet ključnih tačaka za ovo smanjenje, a neke od njih su, borba protiv emisija metana i proširenje upotrebe vodonika u rafinerijama, ali borba protiv emisija metana je ključna, najisplativija, i najefikasnija mera kada su u pitanju industrije, naročito jer su u 2022. godini ove emisije još uvek bile visoke.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti