Kakvo je trenutno stanje tržišta nafte? 

Photo-illustration: Pixabay

Predviđa se da će svetska potražnja za naftom porasti za 2,2 miliona barela dnevno (mb/d) u odnosu na prethodnu 2023. godinu, dostižući u proseku 102 mb/d, prema poslednjem mesečnom izveštaju. Ovo predstavlja povećanje od 200 hiljada barela dnevno (kb/d) u odnosu na prethodni mesec.

Potrošnja nafte u Kini nastavila je da premašuje očekivanja, sa rekordnom potražnjom od 16 mb/d prijavljenim u martu 2023. U međuvremenu, predviđa se da će zemlje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) nastaviti rast u drugom kvartalu 2023. Međutim, njihovo očekivano prosečno povećanje od 350 kb/d za 2023. manje je od očekivanog rasta od 1,9 mb/d u zemljama koje nisu članice OECD-a.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (Waldemar Brandt)

Snabdevanje naftom pretrpelo je značajne poremećaje u Iraku, Nigeriji i Brazilu, što je rezultiralo neto globalnim smanjenjem od 230 kb/d na 101,1 mb/d u aprilu 2023. Dalji gubici se očekuju u maju, uz šumske požare u Kanadi koji utiču na proizvodnju i dodatne smanjenja od nekih proizvođača Organizacije zemalja izvoznica nafte plus (OPEK+). Očekuje se da će za 2023. globalna ponuda nafte porasti za 1,2 mb/d, prvenstveno zahvaljujući Sjedinjenim Državama i Brazilu, nalazi se u izveštaju Međunarodne agencije za energiju.

Uprkos tekućim geopolitičkim problemima, ruski izvoz sirovih i rafinisanih naftnih proizvoda porastao je u aprilu na najviši nivo nakon invazije od 8,3 mb/dan. Njeni prihodi od izvoza nafte takođe su porasli za 1,7 milijardi dolara, na ukupno 15 milijardi dolara, prvenstveno zbog većeg izvoza sirove nafte i užeg popusta za Ural.

Svetske zalihe nafte su zabeležile pad od 7,9 mb u martu 2023. zbog povećanja nafte na vodi i blagog porasta zaliha ne-OECD-a. Pad je prvenstveno izazvan značajnim smanjenjem od 56 mb u OECD-u.

Sveukupno gledano, prognoza svetske potražnje za naftom za 2023. je revidirana naviše na 2,2 mb/d, pri čemu je oporavak Kine jači nego što se prvobitno predviđalo. Očekuje se da će Kina, drugi najveći svetski korisnik nafte posle SAD, činiti skoro 60 odsto globalnog rasta u 2023.

Foto-ilustracija: Unsplash (Juan Martinez)

Uprkos značajnim gubicima zbog zatvaranja izvoznog gasovoda Irak-Turkiie, šumskih požara u Kanadi, protesta radnika u Nigeriji i rezova vezanih za održavanje u Brazilu, ovi prekidi nisu izazvali značajan skok cena ili vidljiv pad zaliha.

Kontinuirana otpornost ruskih snabdevanja naftom je vredna pažnje. Moskva nije u potpunosti ispunila najavljeno smanjenje isporuke od 500 kb/d. Umesto toga, čini se da Rusija povećava obim da bi nadoknadila izgubljeni prihod.

Kako nova smanjenja OPEK+ stupe na snagu, globalne zalihe nafte mogu biti pod dodatnim pritiskom. Međutim, preliminarni podaci za april pokazuju porast zaliha proizvoda na kopnu, što bi moglo pomoći u ublažavanju nestabilnosti cena ako ponuda padne ispod sezonskog rasta svetske potražnje za naftom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti