Kanada se bori sa šumskim požarima

Photo-illustration: Pixabay

Toplo vreme, suv vazduh i jaki vetrovi, doveli su do uranjenih šumskih požara u Kanadi. Stotine hektara šuma nalazi se u dimu.

Šumski požari predstavljaju izuzetno veliku opasnost za sav živi svet i za kratko vreme uzrokuju ogromne materijalne štete koje poprimaju dimenzije prirodne i ekološke katastrofe sa nenadoknadivim posledicama. Požari u Kanadi, nastali već početkom maja meseca, mogli bi trajati nedeljama, mesecima, i svakodnevno narušavati domove ljudi, ali i životinja, a mogu i značajnije uticati na privredu i glavne industrijske grane pogođene pokrajine.

Zahvaćeno područje zove se Alberta, jedno je od retkih kontinentalnih provincija Kanade, koja počiva na razvijenoj naftnoj industriji koju je pratio i veliki BDP po glavi stanovnika. 

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Pixabay

Međutim, provincija je proglasila vanredno stanje zbog stotine požara u ovom delu zemlje. Mnogi stanovnici morali su napustiti domove, ili se registrovati u jedan od centara za evakuaciju. Juče je u provinciji bilo aktivno 98 požara, od toga 27 van kontrole. 

Građanima koji domove moraju napusiti na duže od nedelju dana najavljena je pomoć od strane premijerke – odrasle osobe dobiće 1250 kanadskih dolara, a raseljeno je blizu 30.000 ljudi.

S obzirom da će proći puno vremena dok se situacija ne stabilizuje, ovo će imati uticaj i na naftnu industriju, i proizvodnju nafte i prirodnog gasa koja će sada biti nešto smanjena, iako najveći deo ovih energeneta potiču iz Alberte, što Kanadu pozicionira visoko na listi najvećih proizvođača sirove nafte.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti