Pirot uz pomoć USAID-a dobija katastar individualnih ložišta

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Moqvist)

Grad Pirot odabran je da se u njemu sprovede pilot-projekat izrade katastra individualnih ložišta svih objekata sa teritorije grada, a koji bi trebao da pomogne da se jasnije stekne slika o izvorima zagađenja vazduha na lokalnom nivou.

Pirotska Toplana za grejanje koristi komprimovani gas, ali veliki broj individualnih lozišta u gradu i okolini, uz industriju i druge faktore, tokom zimskog perioda čine da je zagađenje vazduha veliko.

Kako bi videli koliki je tačan broj individualnih ložišta, projekat “Bolja energija” u Pirotu će sprovoditi američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

Pročitajte još:

S obzirom da individualna ložišta ostaju dominantan izvor zagađenja vazduha suspendovanim česticama na lokalnom nivou, jedna od aktivnosti koju realizuje projekat „Bolja energija“, koji podržava USAID u Srbiji, je i priprema i pilotiranje metodologije za izradu lokalnog katastra (evidencije) individualnih ložišta u domaćinstvima – saopštavaju iz Grada.

Ta metodologija treba da pomogne u sticanju jasne slike o izvorima zagađenja vazduha na lokalnom nivou, kao i da pruži osnov za usmereno, strateško i dugoročno rešavanje ovog problema, a kada bude razvijena, metodologija će biti na raspolaganju i ostalim lokalnim samoupravama.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da je Pirot prepoznat kao poželjan partner na realizaciji tog projekta, da je veliki uticaj zagađenja vazduha na kvalitet života i da su potrebne značajne mere čijim bi se sprovođenjem ono smanjilo.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti