Pariz planira da pošumi prostor oko Ajfelovog tornja!

U sklopu projekta vrednosti 40 miliona evra treba da nikne 54 hektara zelenila. Ono što planiranu parkovsku površinu čini jedinstvenom je njena buduća lokacija – okolina Ajfelovog tornja.

Foto: Gustafson Porter + Bowman

Poznatu turističku znamenitost u Parizu na godišnjem nivou poseti 30 miliona ljudi. Kako bi se smanjila prenatrpanost njenog okruženja i zagušenje vrtova i travnatih prostora, arhitekte projektnog biroa Gustafson Porter + Bowman iz Ujedinjenog Kraljevstva su osmislile plan prema kom će se „Ajfelov komšiluk“ potpuno promeniti, a posetioci će se posledično osećati prijatnije.

Vlasti grada svetlosti su pokrenule međunarodno takmičenje za rekonstrukciju francuske prestonice prema postulatima održivosti uoči Olimpijskih igara 2024. godine. Žiri je upravo pomenuto britansko rešenje ocenio kao najbolji odgovor na postavljeni izazov.

Namera idejnih tvoraca pobedničkog projekta je da složena urbana celina istovremeno objedinjuje tri naizgled kontrastne vrednosti – jedinstvo, neprekidnost i raznolikost, stoga će kilometri između Trokadera i Marsovih polja će biti oplemenjeni raznovrsnim biljkama.

Planiranom transformacijom je obuhvaćen i most Jena koji će postati isključivo pešački.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti