Mađarska i Srbija potpisale Sporazum o gradnji gasovoda

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijatro potpisali su juče u Budimpešti Sporazum o saradnji dveju zemalja na izgradnji gasovoda koji prelazi preko državne granice.

Foto:: Pixabay

Antić je nakon potpisivanja Sporazuma naveo da je definisan čitav set aktivnosti, koji će omogućiti da se ta interkonekcija izgradi i stavi u funkciju.

On je precizirao da se u Srbiji radovi odvijaju intenzivno na tri deonice i da će linijski gasovod od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom biti završen do polovine decembra ove godine.

Ministar je ukazao na to da su značajne količine cevi već stigle u Srbiju i iznete su na trasu, a više desetina kilometara cevi je već položeno i zavareno.

Antić je rekao da je sa Sijartom postigao saglasnost o tome da dve zemlje imaju čvrstu saradnju, koja je od strateškog značaja za razvoj zajedničkog gasnog interkonektora.

Prema njegovim rečima, tokom razgovora je ocenjeno da je saradnja važna za nastavak projekta Turski tok, kojim će se obezbediti snabdevanje gasom i Srbije i Mađarske.

Za energetsku bezbednost našeg regiona i naših država ključna je sigurnost snabdevanja gasom, kao značajnim energentom.

Imamo sigurnost da pravac snabdevanja gasom iz Turske, odnosno nastavak Turskog toka, ide kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku, istakao je ministar.

To je, kako je dodao, projekat koji otvara sve perspektive sigurnog snabdevanja gasom i zato smo puno energije uložili da bi on nastavio da se razvija.

Prema njegovim rečima, Srbija kao partner realizuje taj projekat u skladu sa dinamikom, to jest Mapom puta koju je potpisala još 2017. godine.

Antić je naveo da vlade dveju zemalja obezbeđuju sigurno snabdevanje gasom građanima i industriji, i dodao da je izgradnja ovog gasovoda potpuno komercijalni projekat, koji se razvija u skladu sa svim energetskim direktivama, uključujući i Treći energetski paket Evropske unije.

Ministar je ukazao na to da je sa Sijartom razgovarao i o gasno-skladišnim kapacitetima Srbije i Mađarske, pri čemu je izrazio nadu da će se berze električne energije dveju zemalja do kraja godine ujediniti i stvoriti snažnu berzu u interesu čitavog regiona.

On je ocenio i da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem političkom nivou prijateljski, partnerski i bazirani na međusobnom uvažavanju, i dodao da dve zemlje jačaju političke i ekonomske odnose i saradnju u energetskoj sferi.

Sijarto je najavio da će Mađarska svoj projekat završiti do kraja 2021. godine, uz napomenu da niko nije siguran da će biti tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu i da Mađarska mora da razmišlja na koji način može dugoročno da obezbedi snabdevanje gasom.

Dugoročno gledano, Mađarska mora da nađe sigurno rešenje snabdevanja gasom i zato je važna južna gasna ruta, naglasio je Sijarto.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti