Očišćen deo Savskog keja na Novom Beogradu

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici učestvovali su juče u akciji čišćenja Savskog keja, na Novom Beogradu, u okviru ekološke kampanje „Pogledaj oko sebe – Pokreni se!“ koju realizuju Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U ovoj akciji učestvovali su i ambasador Danske Andres Hougard, ambasador Finske Kimo Lahdevirta, ambasador Austrije Nikolaus Luteroti, predstavnici Delegacije Evropske unije, Direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Grčke, Švedske, Španije, Francuske i Nemačke, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predstavnici ministarstva kao i volonteri.

„Ako pogledamo oko sebe, razbacano đubre, reke i obale posle poplava, nemar, nebrigu to je slika i prilika svih nas. Kada to pitanje brige i odgovornosti za životnu sredinu ne bude samo pitanje za Ministarstvo zaštite životne sredine, već bude pitanje svih nas i svih ministarstava onda smo uspeli, zbog budućnosti naše dece“, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i pozvao sve lokalne samouprave da se uključe u ovu akciju i da pokažu da je Srbija zelenija nego što nam se danas čini.

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici rekao je   da je saradnja Srbije i EU na polju zaštite životne sredine bila veoma dobra u prethodnom periodu i da EU je želi da pomogne Srbiji da  sprovede standarde kakvi su u EU.

Fabrici je posebno istakao da je važno uspostavljanje Zelenog fonda, usvajanje Zakona o klimatskim promenama i klimatske strategije.

„U poslednjih deset godina, Srbija i EU zajedno su uložile preko 600 miliona evra u ovu oblast. Od toga, iz evropskih donacija je obezbeđeno preko 400 miliona, dok je ostatak ulaganje Srbije. To je važan znak da imamo jako partnerstvo”, kazao je ambasador Fabrici

Zajedničkim snagama, očistili su deo Savskog keja, odnosno šetalište i priobalje reke Save iza blokova 45 i 70.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti