Ovako izgleda prvi električni Maserati

Foto: Maserati

Italijanski brend luksuznih automobila Maserati predstavio je službene fotografije prvog potpuno električnog automobilaIz ove kompanije poručuju da će svi njihovi modeli dobiti električne verzije do 2025. godine. Njihov plan je da do 2030. godine prestanu da proizvode modele sa motorima na unutrašnje sagorevanje, čime će ovaj popularni proizvođač automobila postati potpuno električni.

Predstavljeni model, GranTurismo Folgor biće najsnažniji ulični automobil koji je Maserati do sada napravio, a ujedno će biti njihovo prvo vozilo na struju.

Kako prenose mediji, novi model bi trebalo da ima tri elektromotora i preko 1.200 KS. Ubrzanje do 100 kilometara na sat imaće za tri sekunde, dok će najveća brzina iznosti preko 300 kilometara na sat.

Iz Maseratija najavljuju da će električni model debitovati 2023. godine.

“Maserati je inovativan i uvek gledamo unapred u budućnost. Kao što smo najavili 2020. godine “vreme je da budete smeli”. Zato smo mnogo radili i spremni smo da naš asortiman postane 100 odsto električni”, navode iz kompanije.

Tokom prošle godine Maserati je kupcima širom sveta isporučio 24.269 vozila, što je rast prodaje, u odnosu na prethodnu godinu, od 41 odsto.

Postignuti rezultati pokazuju da kompanija postavlja standarde u svakom segmentu tržišta i da su spremni za nove korake, a to je proizvodnja automobila na električni pogon.

Plan koji je predstavio Maserati u potpunosti se uklapa u Stellantisovim strateškim planom, a to je da svi modeli ove kompanije budu razvijeni, projektovani i proizvedeni u Italiji, kao i da svi budu na električni pogon.

Podsetimo, početkom 2021. godine objavljeno je da se grupacije Fija Fijat Krajsler automobili (FCA) i Pežo – Sitroen – Opel automobili (PCA) spajaju u kompaniju pod nazivom Stellantis.

Novoosnovana kompanija pod “jednim krovom” okupila je čak 14 brendova, među kojima su Fijat, Krajsler, Alfa Romeo, Maserati, Džip (Jeep), Pežo, Sitroen, Opel i drugi.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti