Cirkularna ekonomija – ključ za evropske integracije i otvaranje novih radnih mesta

Foto: You Tube skrinšot / Ministarstvo za evropske integracije

Prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju jedan je od ključnih postulata održivog razvoja društva. Iako je tretiranje otpada kao sirovine primamljivo što u pogledu finansijskih ušteda, što sa aspekta zaštite prirodnih resursa i ekosistema, ova transformacija nije nimalo laka budući da zahteva usvajanje novih tehnologija i dovodi do potencijalnog nestajanja određenih profesija.

Kako je potreba da diskusijama o ovoj važnoj temi sve veća, u prostorijama Privredne komore Srbije (PKS) danas je održana konferencija pod nazivom „Cirkularna ekonomija, zapošljavanje i digitalizacija u svetlu konferencije o budućnosti Evrope“.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, istakao je da su cirkularna ekonomija i digitalna transformacija neizostavne u procesu prelaska na zelenu ekonomiju, ali da je to težak zadatak za zemlju poput naše jer se postavlja pitanje imamo li dovoljno znanja i resursa.

On je naglasio da usled političkih i ekonomskih previranja u svetu ne smemo zapostaviti ciljeve zelene agende i dodao da je PKS aktivni učesnik u programima cirkularne ekonomije i digitalne transformacije. Vesović je najavio da će Privredna komora Srbije uskoro izaći sa 10 peoklamovanih ciljeva transformacije ka zelenoj ekonomiji.

Ambasador Francuske u Beogradu, Pjer Košar, rekao je da posvećenost Srbije cirkularnoj ekonomiji i digitalnoj transformaciji svedoči o njenoj ozbiljnosti kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Francuska ambasada podržava Srbiju na zelenom putu i to kroz inicijativu French Tech koja okuplja start-apove iz oblasti cirkularne ekonomije, a od ove godine će startovati i francusko- srpski forum inovacija, rekao je Košar.

On je najavio i otvaranje konkursa „Eko opština“ u okviru koga će biti nagrađene opštine sa najboljim rezultatima vezanim za čistu vodu i energetsku efikasnost.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, ukazala je na značaj cirkularne ekonomije za očuvanje prirodnih bogatstava Srbije.

„Ako pogledamo prirodu, sve se svodi na cirkularni princip po kome se priroda održava i opstaje. Cirkularna ekonomija podrazumeva da nismo sebični, da proizvodimo tako da otpad moze ponovo da se iskoristi podjednako dobro kao prirodni resursi“, rekla je ministarka.

Foto: You Tube skrinšot / Ministarstvo za evropske integracije

Ona je dodala da će posledica ekonomske transformaicije biti nestajanje pojedinih zanimanja i nastajanje novih, te da je potrebno ulagati u dodatnu edukaciju i prekvalifikaciju radnika. Prema nekim procenama, prelazak na cirkularnu ekonomiju u Srbiji na samom početku bi otvorio 30.000 novih radnih mesta, rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic istakla je da je u periodu izmenjenih političkih, ekonomskih i ekoloških okolnosti u svetu, za Srbiju najvažnije da sačuva regionalni mir i stabilnost i ostane dosledna ciljevima zelene transformacije.

Emanuel Žiofre, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, rekao je da će EU biti posvećena ostvarenju ciljeva održivog razvoja i na Zapadnom Balkanu čime će doprineti otvaranju novih radnih mesta.

„Upravljanje otpadom je najveći problem pa moramo da promenimo način na koji se ponašamo i kao konzumenti i kao proizvođači“, rekao je Žiofre izazivši zabrinutost što se svega jedan odsto otpada u svetu reciklira.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti