Prekretnica – Pežo od 2030. u Evropi isključivo na struju

Foto-ilustracija: Pixabay

Proizvođači automobila masovno idu ka tome da u budućnosti proizvode vozila isključivo na električni i hibridni pogon. U stalnoj borbi za tržište mnogi od njih najavljuju da će uskoro predstaviti nove e-modele koji imaju bateriju većeg dometa, boljeg kvaliteta.

Čini se da automobilski gigant iz Francuske Pežo (Peugeot), koji posluje kao deo grupacije Stellantis, pravi nagli preokret, jer iz ove kompanije najavljuju da će od naredne decenije u Evropi prodavati samo električna vozila

Kako prenose svetski mediji, ovu vest potvrdila je izvršna direktorka kompanije Linda Džekson.

Međutim, Pežo će nastaviti da proizvodi neke modele sa motorima na unutrašnje sagorevanje (SUS motori) koji će se prodavati na tržištima van Evrope.

Evropska komisija donela je odluku da se od 2035. godine mogu proizvoditi vozila samo sa nultom emisijom gasova, što znači – automobili na električni i hibridni pogon. 

Najava Pežoa sugeriše da su oni odlučili da ubrzaju ovu tranziciju ka elektromobilnosti i da će cilj ispuniti pet godina pre roka.

Kompanije koje se nalaze pod okriljen Stellantisa ( Fijat, Krajsler, Alfa Romeo, Maserati, Džip (Jeep), Pežo, Sitroen, Opel i drugi) imaju jedan zajednički cilj, a to je da u budućnosti proizvode isključivo električna vozila.

Prema ranije predstavljenom planu cilj im je električna i hibridna vozila čine 70 odsto prodaje u Evropi i 40 odsto u SAD do 2030. godine.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti