U Norveškoj će se od 2022. godine prodavati isključivo električni automobili?

Foto: Tviter skrinšot

Norveška je na dobrom putu da uskoro dođe do 100 odsto električnih automobila na ulicama, a tome u prilog svedoči i intenzivna prodaja električnih vozila spam ne tako popularnih benzinaca i dizelaša.

Iako je vlada ove zemlje postavila za cilj da se prodaja benzinca i dizelaša u potpunosti obustavi do 2025. godine, zahvaljujući efikasnoj infrastrukturi za punjenje i brojnim podsticajima za kupovinu električih vozila, ovaj scenario će se, po svemu sudeći, ostvariti tri godine ranije.

Od ukupno 110.864 novih registrovanih automobila u Norveškoj u prvih osam meseci 2021. godine, manje od 10 odsto su benzinci i dizelaši. Udeo novih vozila sa unutrašnjim sagorevanjem se prepolovio u odnosu na 2020. godinu kada je prodaja benzinaca i dizelaša činila 20 odsto, a ukoliko se trend opadanja za 10 odsto nastavi, već u Aprilu sledeće godine u Norveškoj će se prodavati isključivo električni automobili, saopštila je Norveška automobilska federacija (NAF).

Prema podacima norveškog Informacionog saveta za drumski saobraćaj, 9 od 10 novih automobila prodatih u septembru ove godine bili su ili električni ili plug-in hibridi, a među najpopularnijim modelima su Tesla Model Y i Model 3, Škoda Eniak i Tojota RAV 4 koja je jedina na hibridni pogon.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti