Ono kad Nikola tuži Teslu

Foto: Tesla promo

Možda vest i ne bi bila toliko interesantna da se ime slavnog naučnika nije obrelo u srcu skandala koji pune tri godine potresa industriju ekoloških vozila (mada se suprotstavljene strane, kako će se kasnije ispostaviti, i nisu preterano potresle).

Sve je počelo u martu 2018. godine kada je američka startap kompanija Nikola optužila Teslu za krađu platforme kamiona Nikola One, ali i drugih detalja kao što su gotovo identičan aerodinamični trup i ista vetrobranska stakla koja možemo videti i na Teslinom modelu Semi. Kao odštetu za “krađu intelektualne svojine” i “uvođenje zabune na tržište”, okuraženi startap zahtevao je od vodećeg proizvođača električnih automobila da mu isplati dve milijarde dolara.

Tesla je, u svoju odbranu, izneo komad Nikolinog prljavog veša koji ide otprilike ovako: nismo mi mogli da ukrademo dizajn spornog kamiona jer je i sam Nikola ukrao patent od hrvatske kompanije Rimac. Dakle, optužbe koje se baziraju na tvrdnjama da je njihov patent autentičan nisu osnovane – slučaj zatvoren!

Ali, ne tako brzo Tesla! Možda se očekivalo da će se Nikoline optužbe udaviti u moru Teslinih uspeha oko kojih se roje hvalospevi, ali startap je 2020. godine odneo neočekivanu mini-pobedu kada je američki Zavod za patente i žigove naložio Tesli da poništi neke od svojih spornih patenata.

Ipak, do presude još uvek nije došlo, ali je direktor Nikole, nadajući se pozotivnom ishodu, tada u stilu Davida protiv Golijata tvitovao: “Tužba od dve milijarde dolara ide napred. Branićemo intelektualnu svojinu naše kompanije bez obzira o kome se radi.”

I baš kada je epizoda dobila uzbudljiv plot twist, a milioni ljubitelja tračeva uz kokice i koka-kolu spremno čekali da jedna od ove dve kompanije prizna poraz, odjednom – tajac!

Zavađene strane su, iz Boga pitaj kog razloga, prestale da se odazivaju pozivima suda, pa je slučaj privremeno administrativno zatvoren dok je Nikoli dat rok do januara 2022. godine da se izjasni zašto treba da nastavi sa tužbom. U suprotnom, sud će zauvek staviti tačku na sagu vrednu dve milijarde dolara.

Foto: Tesla promo

Sada se opet ispredaju priče oko iznenadnog i misterioznog muka doskora smelog startapa. Nije li Tesla suptilno pokazao Nikoli ko je glavni u svetu električnih automobila? Ili je možda došlo do nekakvog tajnog kompromisa dve kompanije koji se skriva od ušiju javnosti?

A šta ako je Nikola samo jedna od onih ribica koje se prilepe za velike ajkule ne bi li okusile deo plena? Mnogi su, uključujući i mene, za startap čuli tek kada su se imena Nikola i Tesla našla tik jedno do drugog, a sada kada su se malo probili, verovatno imaju preča posla od gonjenja svog rivala i razvlačenja po sudovima.

Naravno, ništa od ovoga ne tvrdim, samo nagađam, a ako se uskoro dokopam kakvog sočnog trača (u kojima svi katkad uživamo, ma koliko negirali), vama ću prvo da javim!

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti