Upotreba radara za ekološku održivost vetroelektrana

Foto-ilustracija: Unsplash (Jason Blackeye)

Na Brijunima u Hrvatskoj održana je radionica ‘Radarska tehnologija – napredne metode praćenja ptica i slepih miševa u sklopu razvoja projekata vetroelektrana’ u organizaciji kompanija OIKON – Institut za primenjenu ekologiju, Robin Radar Systems, Supernatural, udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i održivog razvoja.

Reč je o prvoj radionici tog tipa i predstavljanju naprednih metoda zaštite prirode upotrebom radarske tehnologije koja se u tu svrhu još nije koristila u Hrvatskoj, iako je široko rasprostranjena u zemljama s razvijenim sektorom obnovljivih izvora energije.

Učesnici radionice – predstavnici Ministarstva, stručnjaci zaštite prirode, investitori u obnovljive izvore energije i članovi uprave Ministarstva za obavljanje stručnih poslova zaštite životne sredine i prirode – raspravljali su o razvoju i izazovima projekata vetroelektrana u Hrvatskoj, merama ublažavanja uticaja vetroelektrana i korišćenju radarske tehnologije kao rešenja.

Glavni izazov u razvoju i radu vetroelektrana je moguće stradanje ptica i slepih miševa prilikom njihovog sudaranja s rotirajućim lopaticama vetroturbina. Stoga je pametno planiranje i efikasne mere ublažavanja uticaja vetroelektrana na životinje ključno za ekološku održivost proizvodnje ove vrste zelene energije.

Tradicionalno se praćenje ptica u istraživanom području sprovodi periodičnim promatranjem putem više različitih metoda njihovog kretanja, dok se kod slepih miševa beleži njihovo oglašavanje i ponekad kretanje.

„Celovito rešenje nalazi se u povezivanju tradicionalnih metoda praćenja s novim alatima i naprednom analizom podataka koja rezultira kvalitetnijom procenom uticaja na okolinu i prirodu i efikasnijom kontrolom i sprovođenjem mera ublažavanja“, objasnio je Dalibor Hatić, direktor Oikona.

U sklopu predstavljanja radara sprovedena su ciljana istraživanja ptica i slepih miševa na Brijunima te je napravljena nadogradnja sistema za istraživanje slepih miševa, što do sada nije bilo dovoljno razvijeno.

„Došli smo do toga da znamo koje vrste slepih miševa se kreću u prostoru i na koji način ga koriste, što su vrlo vredni podaci, značajni ne samo za ovo područje i za Hrvatsku, već i za razvoj celog sistema. Vjerujem da će to biti globalna ideja koju ćemo dalje razvijati“, rekla je Mirna Mazija, direktorka kompanije Supernatural.

Foto-ilustracija: Pixabay

Maja Pokrovac, direktorka udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, istakla je da Hrvatska ima veiki potencijal u razvoju obnovljivih izvora energije.

„Prvi put na ovoj konferenciji povezujemo zelene ciljeve Hrvatske i EU i potrebe koje postoje u zaštiti životne sredine i prirode. Tehnologija koju danas prvi put predstavljamo u Hrvatskoj upravo to čini i omogućava nam da tu sinergiju učinimo boljom,“ rekla je Pokrovac predstavljajući kartu potencijala obnovljivih izvora energije po županijama nastalu na osnovu javno dostupnih podataka.

Izvor: OIE Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti