Reciklaža vetroturbina – sledeći važan korak u energetskoj tranziciji

Foto-ilustracija: Pixabay

Vetrogeneratori su napravljeni da dugo traju i budu otporni na jake oluje, ali postoji jedan problem – izbor čvrstih materijala otežava njihovu reciklažu, pa je po okončanju njihovog životnog veka za većinu poslednja stanica deponija.

Iako bi udeo vetroturbina na deponijama bio neznatan u poređenju sa ostalim komunalnim otpadom čak i kada bismo ih sve bacali bez nastojanja da ih recikliramo, poslednje do čega prelazak na obnovljive izvore želi da dovede jeste stvaranje novog ekološkog problema.

I sam direktor udruženja Wind Europe Džajls Dikson kaže da bacanje vetroturbina predstavlja bacanje dragocenih materijala što se ne uklapa u politiku obnovljivih izvora energije koja podrazumeva zaštitu životne sredine i cirkularnost.

Zapravo, 85 odsto komponenti turbina, uključujući čelik, bakarnu žicu, elektroniku i zupčanike, može se reciklirati ili ponovo koristiti. Ipak, problem predstavlja stakloplastika (fiberglas) koja se koristi za izradu turbina, a koja je gotovo nereciklabilna, piše Bloomberg

Naime, stakloplastika predstavlja kombinaciju smole i ojačane plastike, što je čini vrlo čvrstim i izuzetno izdržljivim materijalom ali, budući da se brušenjem i usitnjavanjem uništava većina staklenih vlakana, stakliplastika se ne reciklira.

Na sreću, iako je reciklaža opreme obnovljivih izvora energije samo jedan u nizu izazova koje donosi energetska tranzicija, izvesno je da će se za ovaj problem uskoro naći rešenje.

Danska kompanija Vestas obećala je da će ubuduće proizvoditi 100 odsto reciklabilne turbine premda navode da će im za ostvarenje tog cilja biti potrebno dosta vremena jer je neophodno pronaći alternativu za stakloplastiku – podjednako čvrst, ali reciklabilan materijal.

Takođe, jedna američka startap kompanija, Global Fiberglass Solution, pronašla je način kako da usitni turbine i od njih pravi železničke pragove, podove, zidove i drugu opremu.

Za sada su četiri zemlje u Evropi – Nemačka, Austrija, Holandija i Finska – zabranile odlaganje vetroturbina na deponijama, a očekuje se da će ova zabrana uskoro zaživeti i u ostalim zemljama EU, piše Euronews.

Milena Maglovski

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti