Ova dijamantska baterija može da traje 28.000 godina

Foto: Tviter skrinšot

Za startap kompaniju NDB iz Kalifornije brzo se pročulo kada su svetu predstavili prototip nano-dijamantske baterije koja punim kapacitetom može da radi neverovatnih 28.000 godina.

Oni koji sumnjaju da je ovako nešto uopšte moguće trebalo bi da zavire u pažljivo osmišljenu tehnologiju koja sve objašnjava.

Naime, u jezgru ove baterije nalaze se radioaktivni izotopi (radioizotopi) koji proizvode velike količine toplote. Ovo jezgro okružuje nekoliko slojeva presvučenih monokristalnim i polikristalnim dijamantima koji štite jezgro i omogućavaju brzu konverziju toplote u električnu energiju, objašnjeno je na sajtu kompanije.

Polikristalni dijamant je poznat kao najprovodljiviji materijal koji je uz to i najtvrđi, dvanaest puta je čvršći od nerđajućeg čelika, te je gotovo nemoguće oštetiti ili polomiti ga. Takođe, ovaj materijal ima sposobnost zadržavanja zračenja pa je zahvaljujući njemu ova baterija izuzetno otporna i bezbedna.

A sada dolazi najbolji deo: tim koji je razvio tehnologiju nano – dijamantske nuklearne baterije tvrdi da je njena primena doslovno neograničena – može da napaja mobilne telefone, brojne uređaje i električne automobile, a baterije malo većih dimenzija biće pogodne čak i za avione i rakete.

Neograničeno korišćenje telefona ili kilometri vožnje bez potrebe za punjenjem zvuče kao „ostvarenje sna“, ne samo za nas korisnike, već i za životnu sredinu. Baš zato ova kompanija budućnosti razvija prvi prototip baterije namenjen proizvodnji a, prema trenutnim najavama, u prodaji bi se mogle naći već 2023. godine.

„Verujemo u koegzistenciju inovacija i zdrave životne sredine. Verujemo da je naša odgovornost primeniti inovacije koje poboljšavaju životni standard, a istovremeno biti održive i ekološki prihvatljive.”, piše na sajtu ove kompanije.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti