U Evropu stiže e-automobil sa opcijom zamene baterije

Foto: NIO promo

Norveška je zacrtala jasan cilj da do 2025. godine postane prva država u kojoj se neće prodavati vozila sa motorima na unutrašnje sagorevanje. Kako bi podstakli stanovnike da kupuju električna vozila upotpunosti su ih oslobodili od poreza koji važi za kupce automobila na fosilna goriva. Tako je tokom 2020. godine u ovoj zemlji više od polovine prodatih vozila bilo na električni pogon, a taj trend se nastavlja i u ovoj godini.

Zato nije ni čudno što je kineski proizvođač električnih automobila NIO odabrao upravo ovu zemlju za prodaju svojih vozila. Kako najavljuju iz ove kompanije, iz Norveške kreću u osvajanje evropskog tržišta.

NIO ES8 prvi je električni automobil koji je namenjen za Evropljanje, imaće bateriju kapaciteta 100 kWh i sa jednim punjenjem moći će da pređe oko 500 kilometara.

Iz kompanije garantuju da će njihovi električni automobili moći da se pune na više od 20.000 punjača u celoj Evropi.

Ono što će posebno obradovati vozače električnih automobila ovog proizvođača je mogućnost zamene baterije, što je za nas novost, dok se u Kini to već koristi.

Reč je o tome da je moguće automatski zameniti bateriju na automobilu i to u roku od tri minuta. Do kraja ove godine, četiri stanice za zamenu baterija bi trebalo da počnu sa radom, a tokom 2022. još nekoliko će biti otvoreno širom Norveške.

Kako najavljuju iz kompanije, električni model ES8 u julu će moći da se naruči, a prve isporuke očekuju se u septembru.

Potražnja za automobilima na električni pogon iz godine u godinu je sve veća, jer ova vozila ne koriste fosila goriva i ne emituju emisije štetnih gasova koji utiču na klimatske promene i kvalitet vazduha koji udišemo.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti