Električni automobil od 4.500 dolara osvojio Kinu, uskoro na svetskom tržištu

Foto: Fejsbuk / Yicai Global

Kvalitet vazduha u Kini i dalje je zabrinjavajuće loš, a mapa zagađenja pokazuje da se svi veći gradovi nalaze u ljubičastoj ili čak bordo zoni. Jedan od vodećih uzroka zagađenja u ovoj zemlji su izduvni gasovi iz 258 miliona aktivnih vozila, pa je posebna pažnja usmerena na proizvodnju i promovisanje automobila na električni pogon.

Kako bi se uvećao broj električnih automobila na ulicama, vlada Kine podržala je proizvodnju jeftinih modela i uvela mnoge pogodnosti za one koji se odluče za ova ekološka vozila. Još jedna prednost korišćenja električnih automobila u Kini je i besplatna registracija ovih vozila, dok se registarske tablice za benzince ne mogu nabaviti i po nekoliko meseci, čak i godina.

Dosadašnji najprodavaniji električni automobil u Kini bio je Teslin Model 3 po ceni od 39.000 dolara, ali ga je zbog njegove visoke cene mogao priuštiti tek mali broj ljudi. Zato je kineska kompanija SAIC Motor u saradnji sa Američkom kompanijom Dženeral Motors počela da proizvodi Honguang Mini, električni automobil po ceni od samo 4.500 dolara, zbog čega je postao veoma popularan, kako zbog pristupačne cene, tako i zbog njegove udobnosti.

Pored toga što čuva životnu sredinu, ovaj maleni električni automobil pokazao se izuzetno praktičnim kada je u pitanju njegova svakodnevna upotreba. On poseduje četiri sedišta i gepek, a može razviti brzinu i do 100 km/h. Zato ne čudi što je Honguang Mini, kao pouzdan i udoban putnički automobil, drugi najprodavniji električni automobil u Kini, odmah posle Teslinog Modela 3.

Iako trajanje baterije i performanse Honguang Minija daleko zaostaju za Teslinim automobilima, prodaja ovog modela je u januaru ove godine bila duplo veća od prodaje Teslinih modela. Ipak, nesumnjivo je da će tvorci Honguang Minija nastaviti da unapređuju karakteristike ovog automobila, a već su ponudili poboljšanu verziju koja sadrži klimu i može se kupiti po ceni od 5.000 dolara.

Lepa vest je da će se Honguang Mini najverovatnije uskoro pojaviti i na svetskom tržištu mada će cena ovog vozila biti duplo veća zbog evropskih ekoloških standarda, ali će i dalje biti pristupačniji od ostalih automobila na električni pogon. To će biti prvi put da se kinesko električno vozilo prodaje van granica Kine, jer performanse Honguang Minija, za razliku od dosadašnjih kineskih električnih automobila, zadovoljavaju uobičajene potrebe vozača širom sveta.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti