Otvoren 17. Šumadijski sajam poljoprivrede

Foto: Grad Kragujevac

Na najvećoj jesenjoj smotri agrara u Šumadiji predstavlja se preko 100 izlagača biljne i stočarske proizvodnje, a najveći deo izložbenog prostora ispunila su stočna grla, mehanizacija, oprema i alati za poljoprivredu, navodi se na sajtu Grada Kragjevca.

Uz bogat prateći program, koji čine stručna predavanja i tribine o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede, tokom četiri sajamska dana biće održane i tradicionalne izložbe stoke i sitnih životinja.

„Prošle godine sajam poljoprivrede nije organizovan, jer je u hali sajma bila privremena kovid bolnica, tako da smo se svi uželeli, a najviše zaposleni u Šumadija sajmu koji su tada bili onemogućeni da rade svoj posao“, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

On je dodao da je ova sajamska manifestacija od velikog značaja za domaće poljoprivrednike jer su upravo takva mesta svuda u svetu ključna za  povezivanje ljudi i prenos znanja.

Važno je, ističe Dašić, da proizvođači međusobno razgovaraju i razmenjuju iskustva kako bi naučili nešto novo.

„Konačno smo krenuli u tom pravcu, kako se to svuda radi na svetu a ne onako kako su radili naši preci, nego kako nuka nalaže. Jako je bitno da naši mladi koji nasleđuju te poslove budu obrazovani u tom pravcu. Ne postoji ništa drugo kao razlog zbog čega bi prinos po hektaru ili po aru zemlje bio manji ovde nego u Holandiji. Naprotiv, naša zemlja je bolja, ima više sunčanih dana, uslovi su takvi da mi samo uz primenu pravih agrotehničkih mera, uz pravilnu strategiju i uz pomoć države i grada, možemo da dajemo najbolje rezultate“, poručio je gradonačelnik.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević najavio je sličan sajam u Kruševcu za deset dana i dodao da je veoma važno što lokalni poljoprivrednici mogu da vide najsavremeniju mehanizaciju i rasnu kvalitetnu stoku, ali i šta su njihovi zemljaci i komšije postigli u oblasti prerade voća i povrća.

„U Šumadiji je centar vinogradarsko vinarske porizvodnje. Od Oplenca do Levča, imamo niz dobrih vinarija, a mi kao Ministarstvo poljoprivrede potenciramo više nivoe prerade, to ćemo raditi i ubuduće. Za velike proizvođače odnosno prerađivače tu su IPARD mere a za mala seoska gazdinstva, podsticaji iz nacionalnog budžeta“, rekao je Stanojević.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti