Osečina: stara kotlarnica na ugalj zamenjena novom na pelet

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Rekonstruisanu blokovsku toplanu u Osečini, gde je stara kotlarnica na ugalj zamenjena novom na pelet i gde će biti povezan i novi toplovod, na koji će sada biti priključeno više od 60 domaćinstava i sedam privrednih objekata u četiri zgrade, na 4.500 kvadratnih metara, obišla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Tom prilikom, ministarka je rekla da su kotlovi bili toliko dotrajali da je svaki početak grejne sezone bio rizičan, a značajno su uticali i na lošiji kvalitet vazduha. Nalazili su se u prizemlju stambene zgrade, pa je stara kotlarnica bila i nebezbedna.

Prema njenim rečima, realizacijom ovog projekta građanima je omogućeno efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje, bez čađi i štetnih čestica u vazduhu, kako je to bilo svih prethodnih decenija.

Pročitajte još:

,,Podsetiću vas da Ministarstvo iz godine u godinu sve više sredstava ulaže u zamenu starih kotlova u javnim ustanovama i individualnim ložištima, kao i da je Vlada Republike Srbije nedavno donela Zaključak kojim se svim javnim ustanovama preporučuje gašenje kotlarnica na ugalj, mazut i lož ulje u naredne dve godine. Zelena Srbija naš je cilj, a smanjenje aerozagađenja apsolutni prioritet“, rekla je ministarka Vujović.

Vrednost projekta iznosi ukupno 30,9 miliona dinara, dok je ove godine za sufinansiranje zamene kotlova ukupno je obezbeđeno 390 miliona dinara – 220 miliona za zamenu kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona za zamenu u individualnim ložištima.

U Osečini Ministarstvo sprovodi još projekata u saradnji sa lokalnom samoupravom. Pored zamene kotlova, u Osečini su tokom prethodne dve godine uklonjene i dve deponije, a na njihovim mestima izgrađeni su dečiji EKO parkovi, i to u Ulici cara Lazara i u stambenom naselju Pecka. Ukupna vrednost oba projekta bila je 10 miliona dinara.

Planirano je da se do kraja godine realizuje i projekat „Da Osečina prodiše’’ koji podrazumeva ozelenjavanje obilaznice oko mesta Varošica.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti