Majdanpek dobija toplanu na biomasu

Foto-ilustracija: Pixabay

U Majdanpeku uskoro počinje izgradnja toplane na biomasu u koju će biti uloženo četiri miliona evra. Ova opština će biti četvrta lokalna samouprava koja dobija toplanu na biomasu. 

Prema rečima Dubravke Đedović, ministarke rudarstva i energetike, ovom investicijom mazut odlazi u prošlost, pa će emisije sumpor-dioksida iz toplane biti u potpunosti eliminisane, dok će se emisije ugljen-dioksida smanjiti za 93 odsto – sa 3.757 tona na 263 tone godišnje.

Ona je iznela procenu da će troškovi rada toplane biti manji za 15 odsto, što će dodatno pozitivno uticati na njeno poslovanje, poručivši da ovo treba da bude primer i za druge gradove i opštine da unapređuju svoje sisteme daljinskog grejanja tako da istovremeno budu i visokoefikasni, a da uticaj na životnu sredinu bude sveden na najmanju moguću meru.

Pročitajte još:

Zajedno sa rekonstrukcijom dela toplovodne mreže i podstanica, za koje je ugovor potpisan u aprilu, u ovaj projekat u Majdanpeku biće uloženo 5,5 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da radovi na toplovodu i podstanicama počnu narednih dana i da se završe do početka grejne sezone, dok je planirano da radovi na gradnji nove toplane počnu u julu i budu okončani do februara 2024. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti