ODRŽIVIM POSLOVANJEM DO SMANJENJA EKOLOŠKOG OTISKA

Foto: Alumil

Kompanija Alumil lider je u proizvodnji aluminijumskih profila, a primenom najsavremenije tehnologije i poslovanjem po modelu cirkularne ekonomije ispunjavaju svoju misiju održivosti. O prednostima aluminijumskih proizvoda koji su prilagođeni životnom prostoru, inovativnim proizvodnim linijama, kao i o ulaganjima u očuvanje životne sredine razgovarali smo sa Ivanom Petronijević, arhitektom konsultantom u kompaniji Alumil.

Alumil ima veliki asortiman proizvoda različitih sistema za prozore i vrata. Koje su njihove najvažnije karakteristike i kolika je funkcionalnost takvih proizvoda?

– Aluminijum je izuzetno formabilan materijal i omogućava izradu veoma izdržljivih i istovremeno minimalno vidljivih dimenzija na ugrađenoj poziciji. Takođe, geometrija naših aluminijumskih profila omogućava ugradnju naprednih termoprekida, kao i staklopaketa različitih debljina, čime se podstiču visoke termičke performanse pozicija u celini. Tokom procesa proizvodnje, počev od odabira kvalitetnih sirovina, preko stručnosti zaposlenih na proizvodnim pogonima, polažemo mnogo na naš tim koji se bavi istraživanjem i razvojem sistema, prateći najnovije arhitektonske trendove, kao i na internu kontrolu kvaliteta naših proizvoda. Ugrađujemo alate koji ubrzavaju proizvodnju sistema, a imamo i aktivnu saradnju sa međunarodnim institutima za sertifikaciju naših proizvoda. Tehnologija današnjeg vremena omogućava savladavanje otvora velikih dimenzija, kao i oblikovno atipičnih otvora, čime se daje odgovor i na najzahtevnije potrebe arhitektonskih projekata.

U FOKUSU:

Koji proizvod biste posebno istakli, kako oni doprinose ugodnosti boravka u prostorijama?

– Kao kompanija koja ima veoma širok proizvodni portfolio kliznih sistema namenjenih za različite vrste objekata, napravili smo divergenciju svih proizvoda na SUPREME, SMARTIA i COMFORT proizvode. Kategorije SUPREME i SMARTIA čine aluminijumski sistemi sa termoprekidom, dok grupu COMFORT čine sistemi bez termoprekida. Iz grupa SUPREME i SMARTIA posebnu pažnju privlače klizni sistemi PHOS linije proizvoda, odnosno sistemi minimalističkog dizajna. Reč ’phos’ je grčka reč koja znači ’svetlost’ a odabrana je za opis ovih proizvoda zato što, zahvaljujući izuzetno minimalnoj dimenziji vidljivog aluminijuma, omogućavaju veći ulaz prirodnog svetla u prostor, kao i neprekinut pogled i panoramu. PHOS sistemi pružaju maksimalno udoban osećaj tokom boravka u prostorijama, a pored estetike odlikuje ih i velika nosivost, čime je omogućeno zastakljivanje velikih otvora.

Foto: Alumil

Šta savetujete kao najbolji izbor stakala za ovakve prozore i vrata?

– Debljina, vrsta, kao i broj stakala u staklopaketu proračunavaju se prema Uw kalkulacijama, a u skladu sa propisima za odgovarajuću klimatsku zonu države. Na tržištu je danas dostupan širok izbor vrsta stakala, čime je omogućeno postizanje odgovarajućih performansi već i sa dvoslojnim staklom. Posebno je važno imati u vidu da su dimenzije kliznih otvora obično veće od 2,2 m širine, veoma često sa visinama preko tri metra, a samim tim krila imaju veliku težinu i potrebni su profili koji prihvataju to opterećenje, kao i mehanizam za pomeranje.

Koliko ste u kreiranju sistema vrata i prozora vodili računa da korisnik prilikom boravka u prostoriji može da uživa u lepotama životne okoline, ali i u celokupnom enterijeru?

– Proizvodi iz našeg proizvodnog portfolija koncipirani su tako da mogu da odgovore na različite potrebe ljudi. Mogućnost izrade aluminijumskih sistema za prozore i vrata različitih formi i tipologija pruža korisnicima i velike mogućnosti za uređenje enterijera, naročito u pogledu odabira boje profila i opreme. U našim proizvodnim pogonima imamo i linije za bojenje profila prahom, odnosno plastifikaciju, kao i pogon za eloksažu. Bojenje se vrši sertifikovanim prahovima, po izboru projektanta odnosno korisnika, prema RAL karti, a bez većih promena na cenu finalnih pozicija, što je veoma bitan segment prilikom opredeljenja za aluminijumsku stolariju.

Da li su vaši proizvodi pogodni za recikliranje i na koji način je najbolje odlagati
takav otpad kada dođe vreme za to?

– Kompanija shvata značaj održivog razvoja i pratimo istraživanja koje se na ovu temu sprovode u svetu i u Srbiji. U današnje vreme usled energetske krize u fokusu nam je održivost i energetska efikasnost, pa nastojimo da, počevši od procesa proizvodnje, preko kreiranja novog proizvoda, doprinosimo smanjenju ekološkog negativnog otiska. U skladu sa našom posvećenošću očuvanju životne sredine, investirali smo 4,6 miliona evra u uspostavljanje najsavremenije jedinice za sortiranje i preradu aluminijumskog otpada u našim pogonima u industrijskoj zoni Kilkisa.

Alumil

Intervju je objavljen u Magazinu Energetskog portala CIRKULARNA EKONOMIJA

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti