Održivi turizam – čuvar kulturne baštine u Dubrovniku

Jačanje evropske saradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“ naziv je konferencije koja se u okviru presedavanja Hrvatske Većem EU održava u Dubrovniku od 26. do 28. februara, a otvorena je juče, 27. februara, u Lazaretima.

Foto-ilustracija: Unsplash (Cat Bassano)

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković se u uvodnom izlaganju osvrnuo na primarne rizike za gradove s kulturnom baštinom – prekomerni turizam i urbanizaciju. Izložio je osnovne smernice strateškog projekta upravljanja destinacijom „Poštujmo Grad“.

„Postizanje održivosti u upravljanju destinacijom nije lak zadatak, a mi smo ka tom cilju odlučno zakoračili pre tri godine“, kazao je i dodao kako je cilj ovakvog pristupa zadržati turizam kao glavni generator ekonomije, ali istovremeno postići održivost i zaštitu vredne baštine pod zaštitom UNESCO-a i unaprediti kvalitetu života lokalnog stanovništva. „Kvalitetan život lokalnog stanovništva je prioritet, a prihod mora biti podređen tom cilju. Prihod moramo staviti na poslednje mesto“, poručio je gradonačelnik.

Uz gradonačelnika Frankovića učesnike konferencije ovom prilikom pozdravila je zamenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, vođa predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev i ministarka kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, koja je otvorila konferenciju.

Konferencija je započela panelom „Jesmo li spremni? Napredak u politikama i nove perspektive u spremnosti na delovanje i prevenciji rizika“, koji je moderirao nezavisni stručni konsultant u kulturi Robert Palmer, a na kojem su izlagala renomirana imena iz područja zaštite kulturne baštine.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sarah Labuda)

Razgovaralo se o stanju pripremnih strategija na nacionalnom, međunarodnom i evropskom nivou, posebno vezano uz uključivanje zaštite kulturne baštine u upravljanje rizicima, planovima prilagođavanja i merama smanjenja i otklanjanja rizika, predstavljene su i primeri efikasne saradnje s ciljem prevencije i smanjenja štete.

Uz direktora za kulturu i hitne situacije UNESCO-a Lazarea Elondua Asomoa, izlagala je i posebna savetnica ministrke kulture Grčke Marija Kseni Garezu, iz radne grupe za klimatske promene i baštinu, ICOMOS Andru Pots, voditeljka projekata na programu „Prva pomoć i otpornost za kulturnu baštinu u kriznom periodu“ ICCROM Aparna Tandon, presedavajući INTERCOM-a Međunarodnog odbora za upravljanje muzejima, ICOM Goranka Horjan i upravnik „Raymond Lemaire“ međunarodnog centra za konzerviranje i presedavajući UNESCO-ovog Odbora za preventivno konzerviranje, nadzor i održavanje spomenika i mesta Konrad Van Balen.

Nakon panela usledilo je izlaganje arhitekta-konzervatora i voditelja projekata kulturne baštine „Reconstruction of cultural heritage – Dubrovnik issues“ Matka Vetme i obilazak izložbe „Dubrovnik – A Scarred City u Lazaretima“.

Izvor: Grad Dubrovnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti