Od najružnije do najlepše zgrade u gradu

Danska krupnim koracima grabi ka tome da postane ugljenično neutralna država. Mnogo se ulaže u energetske obnove zgrada, kao i u održivu gradnju. Kopenhagen je grad koji u tome prednjači, nakon klimatskog parka, u planu je renoviranje i ozelenjavanje stambenih blokova. Međutim, u još jednom gradu u ovoj državi vredno se radi na rekonstruisanju starih zgrada koje postaju bolja, lepša i kvalitetnija mesta za život.

U gradu Frederiksbergu zgrada Orsted Gardens Apartments, nakon adaptacije, postala je gotovo neprepoznatljiva. Naime, ahitektonska firma Tegnestuen LOKAL od trošne zgrade, možda i najružnije u kvartu, napravila je jednu od najlepših zgrada u ovom gradu u kojoj bi sada svi želeli da stanuju.

Na ovom objektu trebalo je renovirati fasadu kako voda ne bi prodirala unutra, a ujedno je trebalo smanjiti i uticaj buke sa ulice. Najednostavnije rešenje bilo je da se zgrada zastakli, ali arhitekte su, umesto toga, dizajnirale niz trouglastih staklenih terasa na zgradi.

Ovi balkoni postavljeni su sa spoljne strane, stanari imaju privatnost, a prostor ih podstiče da se okupljaju i druže. Stakleni delovi na balkonima mogu da se pomeraju, tako da terase mogu biti otvorene i zatvorene, što znači da se mogu koristiti i tokom zimskih dana.

Male bašte, koje su postavljene na ovim terasama, dodatno utiču na socijalni život stanara, jer svi brižno paze na biljke koje su posađene. Ovako uređeni balkoni doprinose ekologiji i utiču na kvalitet vazduha

Ovu zgrada je krajem 1960-ih godina dizajnirao i izgradio Ole Hagen, njegov rad poznat je po poznoj modernističkoj, pragmatičnoj i visoko racionalizovanoj estetici koja je lišena detalja i izbočina koja je karkteristična za danske arhitekte.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti