“Klimatski park” u Kopenhagenu čuva grad od poplava

Foto-ilustracija: Pixabay

Kopenhagen je obalski grad koji je često na udaru oluja, a poslednjih godina, kao posledica klimatskih promena, iznenadne vremenske nepogode, koje su praćene velikim količinama padavina, postale su učestale i izazivaju velike poplave.

Veliki “klimatski park” u ovom gradu dizajniran je tako da tokom iznenadnih vremenskih nepogoda, može da skladišti preko 22 miliona litara vode i da na taj način spreči poplave na ulicama i preopterećene kanalizacione mreže.

Park je izgrađen 1920-ih u siromašnom delu grada, a redizajniran je tako da u rezeorvarima može da skladišti velike količine vode. Kako se nalazi na nizbrdici, odlučeno je da se naprave nasipi sa tri strane parka, koji služe kao zidovi bazena. Četvrta strana se nalazi na najvišem delu i ona je ostala otvorena kako bi na tom mestu voda mogla da prodire u park i da se tu zadržava.

Na nasip su postavljene kapije koje tokom lepog vremena služe kao ulaz u park, a automatski se zatvaraju u slučaju velike oluje. Delovi parka, kao što su tereni za golf i hokej, ružičnjaci, ukopani su nekoliko metara i oni mogu da služe kao rezeorvari za vodu.

Sistem je napravljen tako da tokom oluje voda teče u podzemni rezeorvar u parku, tu se skladišti, a kasnije pomoću nje će raditi fontane, a u slučaju suše, prostor može da se navodnjava. U slučaju obilnijih padavina, kada se rezeorvari napune, voda dalje ispunjava terene za hokej i golf, ružičnjake.

Onog trenutka kada je kanalizacioni sistem spreman da primi više vode, kapije nasipa se otvaraju i voda polako ističe.

Kako se ovaj sistem pokazao kao veoma efikasan, Kopenhagen planira još 300 sličnih projekata. Tako i drugi gradovi razmatraju uvođenje sličnog sistema, recimo Roterdam ima javni trg koji u sušnim danima služi kao košarkaško igralište, a u kišnim danima postaje bazen za akumuliranje vode. 

Kada u gradovima nema površina koje bi mogle da se “pretvore” u rezeorvare za vodu, dobro rešenje su protivpoplavne barijere. Nedavno su u Veneciji, po prvi put, podignute barijere koje su zaštitile grad od poplava. Mreža od 78 jarko žutih barijera čuva ulaz u venecijansku lagunu. Projekat odbrane protiv poplava, MOSE, trebalo bi da zaštiti Veneciju od plima visokih do tri metra.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti