Od Beograda do Subotice za 70 minuta, brza pruga mogla bi da bude otvorena već u decembru

Foto-ilustracija: Freepik (victor217)

Radovi na pruzi za velike brzine od Novog Sada do Subotice napreduju brže nego što je planirano, kažu investitor i izvođači radova. Predviđaju da bi već u decembru mogao da bude uspostavljen redovan železnički saobraćaj između Beograda i najsevernijeg grada u Srbiji.

Više od sedam miliona putnika putovalo je „Sokolom“ od Novog Sada do Beograda za dve godine, od kada je završena ta deonica pruge za velike brzine. Vozovi ponovo postaju popularni u Srbiji, a sa brzom prugom rastu i očekivanja.

Izgradnja pruge Novi Sad–Subotica za brzinu do 200 kilometara na sat obavlja se predviđenom dinamikom, a radovi na celoj dužini pruge organizovani su u tri smene.

,,Donji stroj je realizovan 98 odsto, gornji stroj je realizovan 67 odsto od ukupne dužine. Tu su i radovi na elektrifikaciji pruge, postavljanje voznog voda, takođe i stanične zgrade, odnosno stanični objekti, ali su u velikom broju završeni građevinski radovi“, navodi Slobodan Kostić, inženjer.

Investitor očekuje da bi već u decembru mogao da bude uspostavljen redovan železnički saobraćaj. Prugom između Novog Sada i Subotice putovanje bi trajalo 42 minuta, a od Beograda do Subotice oko 70 minuta.

,,Plan je da već u septembru krenu ozbiljna testiranja, kako bi pre toga bila završena pruga u građevinskom smislu, da izvođači radova obave svoja testiranja i da onda već u septembru dođu specijalni vozovi koji će testirati ispravnost pruge i kvalitet izvršenog posla“, ističe Nenad Stanisavljević iz Infrastruktura železnice Srbije.

Pročitajte još:

Domaći stručnjaci rame uz rame sa kineskim

Kineske železnice angažovale su preko 2.000 domaćih stručnjaka, više od 400 specijalnih mašina i veliki broj kineskih radnika. Kineski inženjer kaže da je ubrzanju radova doprinela saradnja stručnjaka obe strane.

,,Glavni zadaci ovog kampa i svih ovih radionica su varenje šina, brušenje, hlađenje, fino-varenje, i to se sve radi AT varenjem, što na neki način garantuje veoma visoko kvalitetno varenje, koje je u slučaju brzih pruga izuzetno važno“, objašnjava Jang Guanling, inženjer „Kineske železnice“.

Tri nove železničke stanice, najveći vijadukt u Vrbasu

Na pruzi za velike brzine od Novog Sada do Subotice neće biti putnih prelaza – zbog čega je izgrađen veliki broj podvožnjaka i nadvožnjaka. Uporedo se radi na rekonstrukciji postojećih, ali se grade i tri nove železničke stanice – Vrbas, Rumenka i Lovćenac.

Od 58 objekata koji će biti izgrađeni na 108 kilometara deonice pruge od Novog Sada do Subotice – vijadukt u Vrbasu, koji se nalazi na samoj sredini je najveći, najkompleksniji, sa dužinom od gotovo kilometar i po.

,,Vijadukt je bio najveći izazov. Zbog dinamike smo povećali broj skela, oplata i slično. Na vijaduktu još treba da se završi hidroizolacija i mislim da ćemo početkom aprila imati preduslove da položimo kolosek“, dodaje Jang Guanling.

Pruga za velike brzine od Beograda do Budimpešte deo je projekta kineske inicijative „Pojas i put“ kako bi se grčka luka Pirej povezala železnicom sa Evropskom unijom. Od ukupno 350 kilometara te pruge, 184 kilometra grade se u Srbiji, a 166 u Mađarskoj.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti