Završetak radova na postrojenju za odsumporavanje u TENT A do kraja marta

Foto-ilustracija: Unsplash (Alain Duchateau)

Radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na Termoelektrani Nikola Tesla A, biće završeni kroz nekoliko dana, nakon čega će postrojenje biti pušteno u probni rad.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike istakla je da je reč o najvećem ekološkom projektu u nekoj termoelektrani u Evropi i trećem najvećem u svetu.

Za ovaj projekat izdvojeno je gotovo 215 miliona evra, rekla je ministarka i dodala da izgradnja tog postrojenja u TENT A doprinosi smanjenju emisija sumpor-dioksida čak 10 puta, kao i praškastih materija u granicama utvrđenim u Evropskoj uniji i nacionalnim propisima, dok će građani Obrenovca, okolnih sela i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh.

Prema njenim rečima, ovakvim projektima se donekle produžava ekološki vek termoelektrana, što je važno zbog proizvodnje bazne energije dok se ne izgradi dovoljno kapaciteta iz obnovljivih izvora energije ili ne dođe do neke druge bazne energije.

Ministarka je podsetila na to da se ovaj projekat sprovodi uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) koja je zainteresovana da učestvuje i u drugim projektima u energetskom sektoru.

Pročitajte još:

Tokom aprila očekuje se i poseta ovom postrojenju delegacije iz Japana što će, kako je istakla, biti dobra osnova za buduću saradnju, s obzirom na to da su kompanije iz te zemlje zainteresovane da učestvuju u finansiranju i izgradnji energetskih objekata u Srbiji.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo zbog toga što su u realizaciji ovog projekta učestvovali domaći instituti „Mihajlo Pupin” i „Nikola Tesla”, koji su radili na softverima, elektronici i digitalizaciji rada ovog postrojenja.

Zahvaljujući postrojenju za pripremu krečnjaka, kao nusproizvod proizvodiće se gips koji može da se koristiti u građevinskoj industriji, dodala je ministarka.

Foto-ilustracija: Unsplash (pablo-martinez)

,,Želimo da podstaknemo EPS da ima značajniju ulogu u cirkularnoj ekonomiji i da iskoristi velike količine gipsa koje će se ovde proizvoditi’’, poručila je ministarka i dodala da je u toku realizacija projekta opepeljavanja koji će omogućiti i korišćenje pepela koji je važan za izgradnju puteva i drugih objekata u građevinskom sektoru.

Ministarka je navela da će sledeće godine biti završena izgradnja postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani Nikola Tesla B, koje će omogućiti smanjenje emisije sumpor-dioksida za približno 20 puta.

,,Završetak postrojenja za odsumporavanje u TENT B će značiti da ćemo za više od 50 odsto proizvedene električne energije iz termoelektrana primenjivati najsavremenije ekološke mere i smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu’’, rekla je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti