Novo lice poljske energetike – Od uglja do nuklearnih reaktora

Foto-ilustracija: Unsplash (patrick-federi)

Poljska, kao jedan od vodećih proizvođača uglja u Evropi, nalazi se na prekretnici u svojoj energetskoj politici, s obzirom da je članica Evropske unije,  transformacija energetskog sektora i usklađivanje sa klimatskim ciljevima Evropske unije neminovni su za budućnost zemlje.

U 2022. godini, više od 40 odsto primarne potrošnje energije u Poljskoj dolazilo je iz uglja, dok su fosilna goriva zajedno činila 87 odsto ukupne potrošnje energije. Ovi podaci ilustruju duboku ukorenjenost uglja u energetsku strukturu zemlje i istovremeno ukazuju na hitnu potrebu za promenom.

Suočena sa ovim izazovima, poljska vlada je usvojila ambicioznu Energetsku politiku do 2040. godine (EPP2040) u februaru 2021. tačnije detaljan plan za postepenu tranziciju ka održivijim izvorima energije. Dokument predviđa smanjenje učešća uglja u proizvodnji električne energije na 56 odsto do 2030. godine, prirodni gas je predviđen kao prelazno gorivo s obzirom da manje doprinosi zagađenju, dok se istovremeno stavlja naglasak na znatno povećanje učešća obnovljivih izvora energije – do 2030. godine se očekuje da obnovljivi izvori čine najmanje 23 odsto finalne potrošnje energije i najmanje 32 odsto proizvodnje električne energije, navodi se na sajtu World Nuclear Association.

U skladu sa ovim ciljevima, zemlja se opredelila za smanjenje zavisnosti od uglja i poboljšanje kvaliteta vazduha, koji spada među najlošije u Evropi, razvojem nuklearne energije. Poljska planira izgradnju nuklearne elektrane sa većim brojem reaktora, od kojih bi prvi trebalo biti pušten u rad 2033. godine, dok bi se preostali reaktori puštali u rad svake 2 do 3 godine, čime bi se do 2043. godine potpuno implementirala ova komponenta energetske politike.

Pročitajte još:

Javno mnjenje u Poljskoj većinski podržava ovaj prelaz na nuklearnu energiju. Prema istraživanju agencije CBOS iz decembra 2022. godine, čak 75 odsto stanovnika izrazilo je podršku za razvoj nuklearne energije, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine.

Poljska je svoj nuklearni program započela kao novajlija u ovoj oblasti, ali na ovome radi uz podršku i smernice od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). IAEA je igrala ključnu ulogu u proceni i pripremi potrebne infrastrukture i regulatornih okvira, čime je osigurana usklađenost sa međunarodnim standardima bezbednosti. Tokom meseca tim iz IAEA posetio je Poljsku da proceni kako se zemlja priprema za svoju prvu nuklearnu elektranu. Ocena je pokazala da Poljska dobro napreduje, posebno u planiranju, finansiranju i organizovanju potrebne infrastrukture i regulatornih okvira.

Sa ovako postavljenim temeljima, izgradnja nuklearne elektrane započeće odabirom tehnologije reaktora AP1000 od američke kompanije Westinghouse. 

Puštanje u rad prve jedinice 2033. godine biće značajan korak ka modernizaciji poljske energetike, a nuklearna energija predstavlja čistu alternativu koja može znatno doprineti smanjenju zagađenja i pomoći Poljskoj da ispuni svoje klimatske obaveze prema Evropskoj uniji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti