Ništa od zatvaranja nuklearnih elektrana u Belgiji

Foto-ilustracija: Pixabay

U jeku energetske krize, krajem prošle godine, Belgija i Nemačka su saopštile da planiraju zatvaranje preostalih nuklearnih elektrana. Belgijska vlada je tada saopštila da su dugo pravili plan kako bi sve nuklearne elektrane u zemlji zatvorili do 2025. godine. Tada su istakli da nastavljaju sa ulaganjima u tehnologiju nuklearne energije, ali da će u njihovom fokusu biti obnovljivi izvori energije i gasna postrojenja.

Međutim, rat u Ukrajini mnogo toga menja, zato je Belgija odustala od plana da zatvori nuklearne elektrane i njihov životni vek biće produžen za 10 godina. Na ovaj korak su se odlučili kako bi se odmakli od ruskog gasa i postali energetski nezavisni.

Davne 2003. godine Belgija je planirala da izgradi elektranu na gas, kao i da zatvori nuklearne reaktore “Doel 4” i “Tihanga 3” koji su u rad pušteni 1985. godine. Sada tvrde da se njihov radni vek može produžiti za 10 godina što je naišlo na neodobravanje, građana, aktivista i političara. Većina je veoma zabrinuta za svoju bezbednost, dok neki smatraju da nuklearna energija nije dobra za životnu sredinu.

Svetla tačka je to što u ovoj zemlji nastavljaju sa ubrzanim prelaskom na obnovljive izvore energije. Mnogi projekti u ovoj oblasti uskoro će biti završeni, ali ni to nije dovoljno da se zadovolje potrebe za energijom, kako građana, tako i privrede.

Udeo struje proizvedene u atomskim centrima u ukupnoj proizvodnji u Belgiji iznosi 39 odsto, piše u izveštaju Eurostata.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, nuklearne elektrane u svetskoj proizvodnji obezbeđuju 10 odsto energije i jedan su od glavnih aduta u globalnoj borbi za smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti