Mogu li slonovi da spasu planetu?

Foto-ilustracija: Pixabay

Možda zvuči neverovatno, ali istraživači sa Univerziteta Saint Louis otkrili su da bi izumiranje slonova moglo imati veliki uticaj na nivoe ugljen-dioksida u atmosferi.

Oni u studiji ističu da slonovi igraju ključnu ulogu u stvaranju šuma koje prikupljaju više atmosferskog ugljen-dioksida i u održavanju biodiverziteta šuma u ​​Africi. Međutim, ukoliko već kritično ugroženi slonovi izumru, prašuma centralne i zapadne Afrike, postepeno bi izgubila između šest do devet procenata sposobnosti da „uhvati“ atmosferski ugljen-dioksid, pojačavajući planetarno zagrevanje.

Docent biologije na Univerzitetu Sent Luis i jedan od autora ove studije Stiven Blejk, proveo je veći deo svoje karijere proučavajući slonove. U ovom radu navodi i dokumentuje kako ekologija ovih biljojeda ima snažan uticaj na zadržavanje ugljen-dioksida u afričkim prašumama.

„Ljudi su slonove lovili milenijumima i kao rezultat toga, afrički šumski slonovi su kritično ugroženi. I pored brojnih kampanja da se to ne radi, nažalost ubijanje nije prestalo, čak i kada se pričalo da ovi slonovi zapravo pomažu u očuvanju biodiverziteta šume. Brojevi ubijenih slonova i dalje nastavljaju da rastu. Deset miliona slonova je nekada lutalo Afrikom, a sada ih ima manje od 500.000. Nakon ove studije možemo i te kako zaključiti da ako izgubimo šumske slonove, napraviće se još veća klimatska kriza“, ističe Blejk i dodaje da se ova situacija mora ozbiljno shvatiti jer je uloga šumskih slonova u našem globalnom okruženju previše važna da bismo je zanemarili.

Pročitajte još:

Baštovani šume

Foto-ilustracija: Pixabay

U studiji se dalje navodi da slonovi igraju višestruke uloge u zaštiti globalne životne sredine. U šumi, kako kažu, postoje stabla sa niskom gustinom ugljenika i ona sa visokom. Drveće sa niskom gustinom ugljenika raste brzo, uzdižući se iznad drugih biljaka i drveća da bi došlo do sunčeve svetlosti, dok drveće sa visokom gustinom raste sporo, treba im manje sunčeve svetlosti. Slonovi i drugi biljojedi se više hrane drvećem sa niskom gustinom, koje je ukusnije, i oni time „proređuju“ šumu. Ovo proređivanje smanjuje konkurenciju među drvećem i obezbeđuje više svetlosti, prostora i hranljivih materija u zemlji kako bi pomoglo drveću sa visokim sadržajem ugljenika da cveta.

Istraživači dalje objašnjavaju da su slonovi takođe odlični raspršivači semena drveća sa visokom gustinom ugljenika. Ovo drveće često daje velike hranljive plodove koje jedu slonovi. To seme prolazi kroz creva slonova neoštećeno i onda dalje kroz balegu, priprema se da proklija i izraste u neka od najvećih stabala u šumi.

„Slonovi su baštovani šume. Oni u stvari sade šumu drvećem visoke gustine ugljenika i oslobađaju se ‘korova’, što je drveće sa niskom gustinom ugljenika“, dodaje Blejk.

Ipak, stručnjaci tu ne bi da stanu, već žele da utvrde koje još životinje u šumama utiču na njen biodiverzitet poput slonova.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti