Evolucija staje na put krivolovu i trgovini slonovačom: Slonovi možda više neće imati kljove

U nacionalnom parku Gorongosa u Mozambiku više od jedne trećine ženskih slonova (32 odsto), rođenih po okončanju građanskog rata 1992. godine, nema kljove.

Novac za petnaestogodišnji ratni sukob u velikoj meri je obezbeđen prolivanjem krvi „surlatih“ životinja i prodajom njihove slonovače. Na tom području stradalo je čak devedeset odsto porodice Elephantidae, a oni koji su izvukli živu glavu iz pokolja na njoj uglavnom nisu imali kljove – razlog zbog kojeg su žrtve i ubijene. Ovo spasilačko „obeležje“ preneli su i na svoje kćerke.

Foto-ilustracija: Unsplash

U normalnim okolnostima, kljove ne izrastu na između 2 i 4 odsto afričkih slonica. Iako one za ove velike sisare predstavljaju gornje sekutiće koje koriste za samoodbranu, kopanje i skidanje kore sa drveta i hranjenje, u okolnostima raširenog krivolova zapravo su slonovi bez slonovače u biološkoj prednosti u odnosu na one koji je imaju.

Postoje dokazi da izostanak kljova slonovima ne pričinjava nikakve zdravstvene poteškoće, niti prepreke u svakodnevnom životu. Oslanjaju se na svoje surle i zube i hrane se mekšim drvećem ili onim koje su već „načele“ njihove kolege sa džinovskim gornjim sekutićima. Ipak, oni nisu bitni isključivo za njih same, već i za druge vrste. Nasaobine pojedinih zapravo predstavljaju iskopine u vodenim telima koje slonovi naprave svojim kljovama.

Tendecija nerazvijanja sekutića nije prisutna jedino u Mozambiku, već i u ostalim zemljama u kojima je lovokrađa na slonove uzela maha. Dvehiljaditih godina, u Južnoj Africi čak 98 odsto od 174 ženke u nacionalnom parku Ado je nasledilo „odsustvo kljova“ od svojih majki.

Način na koji se se karakteristika prenosi i dalje je nepoznanica za naučnike. Fenomen je gotovo u potpunosti ograničen na ženske slonove što je, prema mišljenju evolucionih biologa, smisleno, zato što bi mužjacima značio smetnju u razmnožavanju. Istraživači nastoje da otkriju i kako će on uticati na ponašanje, kretanje i staništa slonova u budućnosti.

Ova pojava je mračno svedočanstvo o okrutnosti lova, ali istovremeno i blistav primer kako pritisak na ekosistem može da dovede do neverovatnih evolucionih prilagođavanja. Dame bez kljova vs. krivolovci – 1:0.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti