Održana konferencija o biodiverzitetu u Egiptu

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma BiH

Na poziv Ujedinjenih nacija, federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na konferenciji o biodiverzitetu koja se, na ministarskom nivou, održala 14. i 15. novembra ove godine u Egiptu, a tema je investiranje u biodiverzitet za dobrobit ljudi i planete.

Rad ovogodišnje konferencije bio je fokusiran na investiranje u infrastrukturu, energetiku i rudarstvo, što je, ustvari, nastavak Konferencije održane 2016. godine u Meksiku, kada je fokus bio na ulaganjima u poljoprivredu, šumarstvo i turizmu sa ciljem očuvanja biološke raznovrsnosti.

Cilj ovih konferencija i aktivnosti je realizovanje istorijskog Pekinškog sporazuma postignutog između Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine o klimatskim promenama i obuzdavanju globalnog zagrevanja. Ovim dogovorom, oba najveća emitera gasova sa efektom staklene bašte obavezali su se da će preduzeti oštre rezove u dolazećoj deceniji i zajedno raditi na novom globalnom sporazumu.

Namera Sjedinjenih Američkih Država je da udvostruče tempo smanjenja sa trenutnih 1,2 posto godišnje na 2,3 do 2,8 posto u prvom delu naredne decenije, sa ciljem da se emisije gasova sa efektom staklene bašte smanje za 80 posto do sredine ovog veka.

Sa druge strane, Kina će razviti i do 1.000 novih gigavata nuklearne, solarne, energije vetra i druge energije nulte emisije da bi postigla svoj cilj, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti