Ministarstvo: Jednom očišćene deponije moraju ostati čiste

Foto: Opština Vrbas

Nastavlja se velika akcija čišćenja deponija širom Srbije, tokom vikenda počeli su radovi na uklanjanju smetlišta u selu Kucura u opštini Vrbas. Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine i Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas, obišli su ovu divlju deponiju i ispratili počak radova.

Ukazavši na problem da se više puta iznova čisti ista deponija, ministarka je rekla da je izuzetno važno da jednom očišćene deponije i ostanu čiste i da se zato moraju pojačati kontrole.

Prema njenim rečima, uz podršku Ministarstva u opštini Vrbas biće očišćene četiri divlje deponije, te da je deponija u Savinom selu već očišćena, a pored Kucure, čiste se i smetlišta u Zmajevu i Ravnom selu.

“Za te svrhe sada je izdvojeno oko 1,3 miliona dinara, od čega je sufinansiranje Ministarstva 1,1 milion, dok ostatak čini učešće opštine Vrbas. Ove lokacije su mnogo puta do sada očišćene ali su pojedinci ponovo nepropisno odlagali različit otpad. Zato apelujem na svakog pojedinca u Srbiji, kao i na privredu, da odnose otpad na gradske deponije koje su za to predviđene. Takva deponija postoji i u Vrbasu i može da primi sav otpad koji smo videli na divljoj deponiji. Kako se ne bi stalno vraćali na početak, neodgovorne ćemo kažnjavati”, upozorila je ministarka, navodi se u saopštenju.

Kako je poručila nadležni će nastaviti da čiste divlje deponije i sledeće godine, i svake naredne, sve dok ih sve ne očiste, jer se na taj način popravlja i kvalitet vazduha, zemlje, vode, u zavisnosti od toga gde se smetlišta nalaze.

Vujović je naglasila da je ekologija jedan od glavnih prioriteta Vlade, dodajući da nema grada i opštine u Srbiji u kojima se trenutno ne realizuju ekološki projekti koji su od suštinskog značaja za čistiju budućnost.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti