Održan protest „Ustanak za opstanak“ – složni glasovi daleko se čuju

Foto: Fejsbuk skrinšot ( Anica Saleh)

Na jučerašnjem protestu „Ustanak za opstanak“ na hiljade građana, kojima su se pridružile javne ličnosti i mnogobrojne ekološke organizacije, po drugi put su se okupili da složno kažu „ne“ zagađenju vode, vazduha i zemljišta i pozovu na obustavu projekata za koje smatraju da će degradirati životnu sredinu.

Najviše je bilo reči o projektu „Jadar“, a prema rečima Nenada Kostića, člana Srpske akademije nauka, ne postoji zeleno rudarstvo, već su samo šume i livade zelene, javlja RTS.

Jedan od govornika bio je i predstavnik nevladine organizacije Građanski preokret, sociolog Ivan Živkov. On se osvrnuo na kinesku kompaniju Linglong te naveo da je apsurd to što država nije proglasila projektom od nacionalnog značaja izgradnju regionalnih vodovoda i obezbeđivanje zdravstveno ispravne vode svom stanovništvu, nego je projektom od nacionalnog značaja proglasila fabriku automobilskih guma kod Zrenjanina.

Živkov je podsetio da je toj fabrici prljave tehnologije poklonjeno zemljište u sred poljoprivredno-prehrambenog područja i da su joj date velike subvencije iz budžeta, navodi se u saopštenju Građanskog preokreta.

„Kada uzme u obzir šta jesu i šta nisu prioriteti, i na šta se troše naše pare, normalan čovek jedino može da se zapita da li je ovo naša država ili država naših trovača“, rekao je Živkov.

Glumica Svetlana Bojković podsetila je okupljene da ne smemo dozvoliti da se pretvorimo u deponiju za tuđe prljave industrije, dok je naučni savetnik Dragana Đorđević poručila je da su nam reke sve zagađenije i među njima navela je Pek, Borsku reku, te reke oko Bosilegrada, piše RTS.

U subotu se oglasila i kompanija Rio Sava Exploration koja u saopštenju navodi da razume zabrinutost koju građani Srbije iskazuju u pogledu zaštite životne sredine te da prepoznaju značaj da se obezbedi dugoročno poštovanje zakona i standarda koji moraju da važe za sve, i danas i ubuduće.

„Samo u zaštitu životne sredine planiramo da uložimo preko 100 miliona dolara, što će omogućiti da primenimo najbolju praksu upravljanja prirodnim resursima i maksimalno smanjimo naš uticaj na okolinu. U postrojenje za preradu vode uložićemo blizu 40 miliona dolara, a voda koja će biti ispuštana biće istog ili boljeg kvalieta od vode reke Jadar, što je u skladu sa zakonom o očuvanju vodotokova. Takođe, posvećeno radimo na razvoju i ostalih rešenja. Rešenje koje smo razvili podrazumeva suvi otpad umesto tečnog, što je neuporedivo bolje rešenje sa aspekta zaštite životne sredine. Nastavljamo i sa razvojem rešenja za ponovnu upotrebu otpada u poljoprivredi i građevinskoj industriji, tzv. zero waste solution“, navode iz kompanije.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti