Mihajlović: Neophodno povećanje cena električne energije

Foto-ilustracija: Pixabay

Povećanje cene električne energije je neophodno kako bi „Elektroprivreda Srbije“ dobila neophodnu podršku u momentima krize, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović neposredno pre konferencije „Obnovljiva energija, potencijali Srbije – mogućnosti za Izrael“.

Ona je, odgovarajući na pitanje kada će i za koliko procenata poskupeti struja, rekla da cenu električne energije određuje Agencija za energetiku, ali da je stav Ministarstva rudarstva i energetike da je povećanje cene neophodno.

Ministarka je napomenula da je zadatak Ministarstva da stvori uslove i podršku „Elektroprivredi Srbije“ i drugim preduzećima u ovom sektoru da mogu normalno da funkcionišu i proizvode dovoljne količine energije.

“Ministarstvo je pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu i ona će se odnositi na veći broj domaćinstava jer su promenjeni kriterijumi, ali i na toplotnu energiju. Takav status steći će približno 200.000 domaćinstava”, poručila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, ne računajući velike hidroelektrane, Srbija u svom energetskom miksu ima samo 3,5 odsto obnovljivih izvora energije, odnosno solarnih i vetroelektrana, a potencijal je znatno veći i treba ga iskoristiti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti