Mala ostrvska država u Tihom okeanu prva na svetu uvodi zabranu jednokratnih pelena

Na mapi sveta, Vanuatu predstavlja tek nekoliko smeđih mrlja u plavetnilu Tihog okeana, smeštenih nedaleko od Australije. Ipak, država površine 12.200 km2 sa nešto više od 250 hiljada stanovnika je istovremeno i jedan od najodlučnijih protivnika plastičnog otpada. Novi predmet koji je „na tapetu“ vlastima Vanuatua jesu pelene za jednokratnu upotrebu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Andre Mohamed)

Država već sada vodi oštru bitku protiv jednokratne plastike, a najnoviji potez u ovoj oblasti je predlog da se od kraja 2019. godine na listi zabranjenih artikala nađu i pelene.

Najavljena zabrana je unela pometnju među roditeljima koji svoj stav protiv predloga nadležnih organa argumentuju činjenicom da bi na taj način žene, kao većinski staratelji oko 20 hiljada beba na ostrvima, bile vraćene u decenijama udaljenu prošlost. Ipak, vlasti tvrde da za Vanuatu, usled ozbiljnosti i izraženosti uticaja klimatskih promena na tom području, kao i usled zagađenja okeana, ne postoji drugi izbor.

„Vanuatu štiti svoju budućnost“, rekao je ministar spoljnih poslova Majk Masauvakalo. „Konačno, plastika dospeva u vodu i prodire u lanac ishrane da bi je na kraju dana narod Vanuatua uneo u svoj organizam“, objasnio je on dodavši da se zajednica, a posebno grupe žena, pobunila protiv zabrane. Masauvakalo je naglasio da će biti izazovno pronaći alternativu za pelene za jednokratnu upotrebu koja će usrećiti roditelje, a jedan od najozbiljnih konkurenata su one platnene.

„Pred nama je dug put, ali znajući svoju domovinu, ‘pregrmećemo'“, zaključio je.

Nikolas Hardman-Mauntford, zadužen za okeane i prirodne resurse u Vanuatuu, istakao je ključnu ulogu inovacija za zaštitu voda. „Neophodan nam je novi način razmišljanja, i to ne samo da vlade razmišljaju drugačije, već i akteri iz nevladinog sektora“, izjavio je.

„Vanuatu nema mnogo zemlje, stoga mora da preduzme radikalne mere“, otkrio je Hardman-Mauntford.

Država je u martu zabranila tanjire, čaše, pribor, posude za hranu, kutije za jaja i cveće od plastike. Plastične kese i slamčice, zajedno sa posudama od stiropora, ukinute su još u julu 2018. godine.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti