Krivična prijava protiv investitora MHE zbog isušivanja reke Gokčanice

Foto: Facebook (screenshot)

Inicijativa Pravo na vodu saopštila je da je podnela je krivičnu prijavu protiv preduzeća „Studenicaelektro“ iz Kraljeva, investitora male hidroelektrane (MHE) „Jelići“, zbog isušivanja reke Gokčanice.

Ta inicijativa navela je da se na terenu uverila da je preduzeće, kao investitor male hidroelektrane na reci Gokčanici, propustilo odredbe iz Rešenja o izdavanju vodne dozvole, te je u vremenski sušnom periodu sva voda iz reke upotrebljena za proizvodnju električne energije, dok su korito ispod MHE i riblje staze ostavljeni da potpuno presuše.

Kako su naveli, riblja staza, osim što je potpuno suva, bila je blokirana kamenjem, čime je onemogućeno da riba prolazi kroz nju i dodaju da je takvo stanje „posledica nepoštovanja odredbi na koje se investitor obavezao pre izgradnje MHE“.

Prema njihovim navodima, uzvodno od akumulacije i nizvodno od mašinske zgrade postoji značajna količina vode, protok je normalan, i sušni vremenski period nije uzrok suvog korita ispod MHE i riblje staze, već isključivo nemar investitora.

Krivična prijava protiv investitora podneta je Osnovnom javnom tužilaštvu u Kraljevu uz priložene fotografije sa terena, kao i uz Rešenje o izdavanju vodne dozvole, koji „dokazuju“ da su prekršeni propisi.

Izvor: Beta Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti