Meštani Ušća ustali protiv gradnje MHE na Studenici

Zbog početka radova na reci Studenici, pet kilometara uzvodno od Ušća kod Kraljeva, meštani te rudarske varošice organizovali su protest pod sloganom „Spasimo Studenicu“. Traže da se radovi na mini hidroelektrani (MHE) zaustave i da nadležni proglase ceo tok te planinske reke za zaštićeno područje kako bi je sačuvali za buduća pokolenja.

Meštani Ušća i okoline protest su organizovali putem društvenih mreža. Kažu, saznali su da su na Studenici u toku pripremni radovi za izgradnju MHE čija će visina brane iznositi 21 metar, a akumulacija vode do jedan kilometar uzvodno.

Na improvizovanom mostu napravljenom od betonskih cevi poručili su investitoru i izvođaču radove, iako za sada ne znaju ko su jer gradilište nije obeleženo, da nisu dobrodošli i da će uraditi sve da spreče, kako kažu, uništenje prirodnog bisera njihovog kraja.

Podsećaju i da se osamdesetih godina prošlog veka odustalo od gradnje mini hidroelektrana na Studenici jer je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture stiglo upozorenje da će povećana vlaga negativno uticati na stanje srednjovekovnih ikona neprocenjive vrednosti u manastiru Studenica.

Traže da se i sada izradi studija koja treba da pokaže kako će gradnja šest planiranih brana uticati na životnu sredinu i promenu klime.

Pitaju nadležne zašto meštani nisu pitani, odnosno zašto nisu bili obavešteni, ako je bilo javne rasprave.

Za njih su, kažu, radovi koji se sada izvode, nelegalni, jer nema table na kojoj bi pisalo ko je investitor, ko je izvođač, ko je izdao dozvolu za gradnju i do kada je rok za završetak radova.

Traže da im se pokaže Studija uticaja na životnu sredinu jer strahuju da će izgradnjom MHE biti ponovo pokrenuti klizišta na desnoj obali Studenice koja već postoje, kao i da će Ušće biti ugroženo eventualnim pucanjem brane kada vodostaj bude kao prilikom prošlogodišnjih poplava kada su dve osobe izgubile život.

Meštani su uvereni i da će se uništiti ekosistem u kome sada pliva rečna pastrmka. Kada se se napravi akumulaciono jezero, kažu, više neće imati ni pijaću vodu jer se sada njome snabdevaju upravo iz Studenice, a planirana je i izgradnja novih bunara dva kilometra nizvodno od planirane brane.

Meštani naglašavaju da se veliki deo toka Studenice nalazi u Rezervatu biosfere Golija-Studenica koji je proglasio Unesko.

Od nadležnih traže da se reka celim tokom proglasi zaštićenom područjem i da se ponište dozvole za izgradnju, ukoliko su izdate. Kažu, misija svih koji žive na tom području treba da bude očuvanje Studenice za buduće naraštaje.

Najavljuju i dalje akcije, a pomoć očekuju od SPC-a i sveštenstva manastira Studenica, kao i Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti