I pored skupštinske odluke o zabrani, zakazana Javna rasprava o izgradnji nove MHE u Vlasotincu

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako su odbornici lokalnog parlamenta u Vlasotincu na sednici Skupštine izglasali Odluku o zabrani izgradnji mini hidroelektrana na teritoriji opštine Vlasotince, 18. avgusta biće održana Javna prezentacija i rasprava, pošto je privatni investor izradio Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Naime, on je dozvolu za gradnju MHE “Besko” dobio još 2019. godine u skladu sa zakonom, pa će Odeljenje za urbanizam doneti konačnu odluku o davanju saglasnosti nakon raspave.

Na Javnoj raspravi će moći da učestvuju i organizacije, institucije, kao i građani koji mogu podnositi primedbe, sugestije i mišljenja na izloženu studiju svakog radnog dana od 10 do 11 sati u kancelariji broj 29 Opštinske uprave u Vlasotincu.

Kao glavni razlog za prezentaciju i raspravu nadležni obrazlažu to što je privatni investitior Water Green Energy iz sela Kumarevo dozvolu za izgradnju dobio pre dve godine.

“Investitor je izradio Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i javna rasprava bila je zakazana za decembar prošle godine, ali je odložena zbog zabrane okupljanja i ponovo je zakazana za 18. avgust. Nakon što rasprava bude završena, tehnička komisija daće svoje mišljenje i nakon toga nadležni organ, odnosno Odeljenje za urbanizam donosi konačnu odluku o davanju ili ne davanju saglasnosti na navedenu studiju”, rekao je savetnik za zaštitu životne sredine i ruralni razvoj.

Podsetimo, odbornici su sredinom marta izglasali zabranu izgradnju MHE na teritoriji opštine Vlasotince, a protiv toga su i ekološki pokret „Bitka za Vlasinu“, kao i sami građani koji su najavili nove proteste ukoliko odluka bude promenjena da se na Rupskoj reci izgradi još jedna, treća mini hidroelektrana.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti