Novi Pazar u borbi za čistiji vazduh – menjaju se kotlovi, grade parkovi i sadi drveće

Foto: novipazar.rs

Mesecima unazad podaci Agencije za zaštitu životne sredine i aplikacije koje pokazuju podatke o kvalitetu vazduha ukazuju na to da je Novi Pazar jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji, piše RTS.

Ovo je alarmantni podatak budući da je grad smešten između tri planine koje su pod šumama, mada aerozagađenje nije jedini ekološki problem Novog Pazara.

Nad rekom Raškom izvršen je svojevrsni ekocid, pa sada više liči na smetlište nego na reku, a problem predstavlja i nedostatak zelenila u urbanom delu grada, prašina na ulicama, a neretko i smeće.

Međutim, u toku je nekoliko projekata kojima bi Novopazarci mogli da ublaže ove probleme. Prema rečima zamenika gradonačelnika Novog Pazara Igora Novovića, grad će uskoro postati zeleniji za 40.000 novih sadnica bora, a u planu je i zamena dotrajalih kotlova i uređenje zelenih površina.

„U fazi smo završetka rekonstrukcije kotlarnice u dvorani Pendik, gde će se stari dotrajali kotlovi na ugalj zameniti novim kotlovima na pelet, a samim tim će se smanjiti i zagađenje vazduha. U nastavku godine očekujemo završetak još jednog jako bitnog projekta koji se tiče uređenja devastiranih zemljanih površina na kojima će biti izgrađeni novi lepi parkovi za decu sa sportskim sadržajima“, kaže Novović.

On dodaje da je u fazi završetka konkurs koji je Grad raspisao u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, a na osnovu kojeg će se građanima pomoći da zamene dotrajale kotlove na ugalj i drva.

Navodi da je projekat vredan 26 miliona dinara i da su novac dobili od Ministarstva za zaštitu životne sredine, uz učešće Grada od 20 odsto.

Potrebno je učiniti samo još ono najteže – promeniti svest građana o životnoj sredini.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti