Minijaturni Opel na struju – idealan za gradsku vožnju

Foto: Opel-Promo

Jedan od najstarijih proizvođača automobila na svetu predstavio je minijaturno električno vozilo Opel Rocks-e. Ovo najmanje vozilo u njihovoj ponudi, ima mesta za dve osobe, dugačak je samo 2,41 metar, širok 1,39 i težak svega 471 kilogram.

I dok se u većini gradova vodi borba za parking mesto, ovom “mikro-automobilu” je potrebno mnogo manje prostora za to, nego automobilima standardne veličine. A ono što je najvažnije jeste da, kako je u pitanju električno vozilo, uopšte nema emisije štetnih gasova.

Da je u pitanju vozilo samo za gradsku vožnju pokazuje njegova baterija snage od 5,5 kWh, sa jednim punjenjem može da pređe razdaljinu od 75 kilometara pri prosečnoj brzini od 45 kilometara po satu.

Za punjenje baterije potrebno je oko 3,5 sata, a za to može poslužiti svaka standardna utičnica. A do kabla za punjenje, nikada jednostavnije, on je smešten u samo vozilo, nalazi se sa suvozačeve strane i jednostavno se izvlači. Vrata se otvaraju u suprotnom smeru, a u Evropi ga mogu voziti osobe sa punih 15 godina.

Na ulicama Francuske može se videti model automobila koji neodoljivo podseća na novo Opelovo vozilo, to je mali električni dvosed Ami, koji proizvodi Citroen.

Ami ima iste dimenzije kao Rocks-e, sa jednim punjenjem baterije može preći 70 kilometara uz maksimalno brzinu od 45 km/h i u Francuskoj ga mogu voziti osobe sa punih 14 godina.

Možda ove “mikro-ekološke-automobile” uskoro vidimo i na ulicama naše zemlje.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti